Khichdi édes változatban, gazdag tejben és fűszerekben

Khichdi édes változatban (chakkara pongal)

A Khichdi édes változata, más néven chakkara pongal, egy hagyományos dél-indiai édesség, amely gyakran készül születi és vallási ünnepeken. A fő összetevők közé tartozik a rizs, a moong dal és a tej, melyeket egy gazdag fűszeres ghee alapú sziruppal öntenek le. A chakkara pongal édes változata gazdag textúrával és aromákkal rendelkezik, kókuszreszelékkel, mazsolával és mandulával dúsítva.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
50 g Moong dal (sárga lencse)
2 ek. Ghee
100 g Nyers cukor
300 ml Tej
1 rud Fahéj
2 db Szegfűszeg
4 db Kardamom
2 ek. Kókuszreszelék
2 ek. Mandula
2 ek. Raisins (mazsola)
500 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a moong dal-t alaposan öblítsd le, majd tedd egy lábasba a vízzel együtt.

    A rizs és a moong dal jól összeforrnak, így jó, ha együtt főzöd őket.

    2

    Főzd a rizst és a lencsét közepes lángon, amíg teljesen megpuhulnak, körülbelül 20-25 percig.

    Figyeld, hogy ne főzd túl, különben a textúra túl pépes lesz.

    3

    Amíg a rizs és a dal fő, a ghee-t hevítsd fel egy másik serpenyőben. Add hozzá a fahéjat, szegfűszeget és kardamomot, és pirítsd meg egy-két percig.

    A fűszerek pirítása fokozza az ízüket és illatukat, így különösen fontos a megfelelő hevítés.

    4

    Most add hozzá a cukrot, tejt, kókuszreszeléket, mandulát, mazsolát és a fűszeres ghee-t a főtt rizshez és dalhoz. Alaposan keverd össze.

    A tej és ghee gazdag textúrát ad az ételnek, így a chakkara pongal különösen lágy lesz.

    5

    Főzd a keveréket alacsony lángon további 5-10 percig, amíg az édesség sűrűsödik és a hozzávalók összeérnek.

    Ha szükséges, adj hozzá egy kis extra vizet, hogy elérd a kívánt állagot.

    6

    Tálald melegen, és díszítsd friss korianderlevelekkel, ha szeretnéd.

    A koriander frissességet ad az ételnek, de ha édesszájúbb vagy, akár fahéjat is szórhatsz a tetejére.