Khichdi moong dal lencsével, friss korianderrel díszítve

Khichdi moong dal lencsével

A khichdi egy tradicionális indiai étel, amely különböző változataiban megtalálható szerte az országban. A moong dal és basmati rizs kombinációja rendkívül tápláló és könnyen emészthető, így ideális választás betegek számára, valamint hétköznapi étkezésekhez. Az étel a fűszerek finom egyensúlyával és a friss korianderrel tálalva ad igazi indiai ízélményt. Az indiai konyhában különösen népszerű az ilyen egyszerű, de tápláló ételek fogyasztása, amelyek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Az elkészítési idő gyors, és az étel kitűnően variálható, más fűszerekkel vagy zöldségekkel is gazdagítható.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Moong dal
150 g Basmati rizs
750 ml Víz
2 ek. Ghee (clarified butter)
1 tk. Kömény
1 tk. Mustármag
1 cm Friss gyömbér
1 db Hagyma
1 db Zöld chili
0.5 tk. Kurkuma
1 tk.
1 ág Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A moong dal-t és a basmati rizst alaposan öblítsd le, majd tedd egy tálba, és hagyd állni néhány percig, hogy a víz felszívódjon.

    Ez segít abban, hogy a rizs és a lencse gyorsabban megpuhuljon főzés közben.

    2

    Egy nagyobb edényben hevítsd fel a gheet. Amikor a ghee felolvadt, add hozzá a köményt és a mustármagot, majd pirítsd őket egy-két percig, amíg illatosak lesznek.

    A fűszerek pirítása fokozza az ízeket. Ügyelj arra, hogy ne égjenek meg!

    3

    Hozzáadd a felaprított hagymát, friss gyömbért és zöld chilit, és pirítsd őket, amíg a hagyma üvegesedni kezd.

    A hagymát pirítva édes ízt kap, és kellemes textúrája lesz a khichdiben.

    4

    Ezután add hozzá a kurkumát, és jól keverd el, hogy a fűszer egyenletesen beborítsa a keveréket.

    A kurkuma nemcsak ízletes, hanem szép aranysárga színt is ad az ételnek!

    5

    Add hozzá az előre áztatott moong dal-t és basmati rizst, majd öntsd fel vízzel. Keverd jól össze, és hagyd, hogy felforrjon.

    Ha szükséges, a víz mennyiségét igazíthatod, ha sűrűbb vagy hígabb khichdit szeretnél.

    6

    Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten főzd kb. 20-25 percig, amíg a rizs és a dal megpuhul.

    Ha a khichdi túlságosan sűrű lenne, adhatsz még egy kis vizet hozzá a kívánt állag eléréséhez.

    7

    Amikor elkészült, tálalás előtt szórd meg friss koriander levelekkel.

    A koriander friss íze kiemeli az étel zöldséges jellegét és szép színt ad neki.