Klasszikus empanada, aranybarna, ropogós tészta darált húsos töltelékkel

Klasszikus empanada

Az empanada egy tradicionális latin-amerikai étel, amely többféle töltelékkel készíthető. A klasszikus változat darált marhahússal, hagymával és fűszerekkel készül. Az empanada a latin-amerikai országokban hétköznapi étkezésnek számít, de ünnepi alkalmakra is kiváló választás. A tészta kívül ropogós, míg a töltelék belül ínycsiklandóan omlós, gazdag ízvilágú. Az empanada sokféleképpen variálható, és az ízesítése egyedülálló lehet az egyes háztartásokban. Az étel az év bármely szakában tökéletes étkezési lehetőséget biztosít.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Empanada tészta
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Zöld chili
1 tk. Füstölt paprika
2 ek. Oliváolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdjük az empanada töltelékkel. Egy serpenyőben melegítsük az olívaolajat közepes lángon, és adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsuk, amíg üveges nem lesz.

    A hagyma gyorsabb megpuhulásához először egy kis sót is tehetsz rá.

    2

    Hozzáadjuk a darált marhahúst, és pirítsuk, amíg el nem kezd barnulni. Ne keverd túl, hogy a hús megpiruljon és ne csak párolódjon.

    A hús ne legyen túl zsíros, mert az étel túl olajos lesz.

    3

    Ezután adjuk hozzá a füstölt paprikát, a zöld chilét, a sót és a borsot, és keverjük jól össze. Pirítsuk további 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha szereted a csípősebb ételeket, több zöld chilit is hozzáadhatsz.

    4

    Hűtsük le a tölteléket, hogy könnyebben tudjuk betölteni az empanadákat. Közben készítsük elő a tésztát, amit előre megvásárolhattunk, vagy házilag elkészíthetünk.

    5

    A tésztából kis köröket vágjunk ki, majd minden kör közepére tegyünk egy evőkanál tölteléket. Hajtsuk félbe, és jól nyomjuk le a széleket, hogy ne nyíljon ki a sütés során.

    A tésztát kinyújtás előtt lisztezett felületen dolgozzunk, hogy ne ragadjon.

    6

    A tojást verjük fel, és kenjük meg vele a tészta tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.

    Ha nem szeretnél tojást használni, használhatsz tejfölt vagy vízzel felvert tojássárgáját is.

    7

    Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, majd tegyük be az empanadákat a sütőbe, és süssük őket 20-25 percig, amíg szép aranybarna színűek lesznek.

    A sütési idő változhat a sütőtől függően, érdemes 20 perc után ellenőrizni a színüket.