Klasszikus flan, karamell réteggel tálalva

Klasszikus Flan

A flan, vagy más néven karamellás tojásos puding, világszerte ismert desszert. Az étel eredete az európai konyhába nyúlik vissza, és mára számos változata született a világ különböző részein. A klasszikus flan egy egyszerű, mégis ínycsiklandó édesség, amelyet a legtöbb kultúrában kedvelnek. Karamellás rétege és selymes textúrája az egyik legkedveltebb desszerré teszi.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 5 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Tojás
150 g Cukor
500 ml Tej
1 cs. Vaníliás cukor
100 g Kristálycukor (karamellhez)
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kristálycukrot egy kis serpenyőben tedd fel közepes hőmérsékleten, és hagyd, hogy elolvadjon és karamellizálódjon. Amikor a cukor aranybarna színű lesz, öntsd bele a vizet, hogy hígítsd, és keverd simára.

    Ügyelj arra, hogy a karamell ne égjen meg, mert akkor keserűvé válik.

    2

    A karamellt öntsd egy piteformába vagy kis tálkákba, és hagyd, hogy kihűljön és megszilárduljon.

    A karamell hűléskor keményedni fog, és szép ropogós réteget alkot a flan alján.

    3

    A tojásokat egy tálban verd fel, majd add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Keverd jól össze, hogy a cukor feloldódjon.

    Ha a tojásokat túlságosan felvered, akkor a flan állaga nem lesz sima, ezért ne habosítsd túl.

    4

    A tejet melegítsd fel, de ne forrald fel. Amikor meleg, öntsd a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan kevered.

    A tej ne legyen túl forró, mert akkor a tojások kicsapódhatnak, és túrós állagot eredményezhetnek.

    5

    A kész keveréket szűrd le egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a kisebb darabokat, majd öntsd a karamellel bevont tálkákba.

    A szűrés segít abban, hogy a flan tökéletesen sima legyen.

    6

    A tálkákba öntött keveréket tedd egy nagyobb, vízzel teli tepsibe, és süsd 160°C-on 45-50 percig, amíg a flan megszilárdul.

    A vízfürdő segít abban, hogy a flan egyenletesen sül, és ne repedjen meg.

    7

    Miután elkészült, hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe legalább 2 órára. Tálalás előtt óvatosan borítsd ki a formából.

    A flan könnyen kifordítható, ha körülötte egy kést futtatsz, hogy elválaszd a tálalóformától.