Klasszikus máktorta tálalva

Klasszikus máktorta

A máktorta a magyar konyha egyik legkedveltebb süteménye, amelyet már a 19. századtól előszeretettel készítenek ünnepi és hétköznapi alkalmakra egyaránt. A darált mák gazdag íze és a piskóta puha textúrája különleges harmóniát teremt, amelyet a citromhéj frissessége emel ki. Ez a recept a klasszikus hagyományokat követi, miközben modern egyszerűséget kínál az elkészítés során. Egy csésze tea vagy kávé mellé tökéletes választás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Darált mák
100 g Liszt
150 g Cukor
100 g Vaj
4 db Tojás
100 ml Tej
10 g Sütőpor
1 db Citromhéj
30 g Porcukor
5 ml Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez. A sütőpapír megkönnyíti a torta formából való kivételét.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a darált mákot, lisztet, sütőport és a reszelt citromhéjat.

    A mákot érdemes frissen darálni, ha van rá lehetőséged, mert úgy intenzívebb az íze. A citromhéj frissességet kölcsönöz a tortának.

    3

    Egy másik tálban habosítsd fel a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojássárgákat egyenként.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A tojássárgákat egyesével add hozzá, alaposan elkeverve mindegyik után.

    4

    Keverd bele a vanília kivonatot és a tejet, majd fokozatosan forgasd bele a száraz hozzávalókat, hogy sima tésztát kapj.

    A vanília kivonat tovább fokozza az ízeket. A száraz hozzávalókat lassan, óvatosan forgasd bele, hogy a tészta ne essen össze.

    5

    Verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a tésztába, hogy levegős maradjon.

    A tojásfehérjéket csipet sóval verd fel, így stabilabb habot kapsz. A habot óvatosan, alulról felfelé mozdulatokkal forgasd a tésztába.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített formába, és süsd 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Hagyd a tortát a formában hűlni 10 percig, majd helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A formában hagyva a torta kevésbé esik össze. A rácson hagyva a torta alja is egyenletesen hűl.

    8

    Tálalás előtt porcukorral szórd meg, vagy díszítsd citromszeletekkel a tetejét.

    A porcukorral való megszórás egyszerű, de elegáns díszítés. A citromszeletekkel frissességet adhatsz a tortának.