Klasszikus naan kenyér tålalva

Klasszikus naan

A naan kenyĂ©r IndiĂĄbĂłl szĂĄrmazik, Ă©s az egyik legismertebb laposkenyĂ©r a vilĂĄgon. MĂĄr a 16. szĂĄzadi mogul konyhĂĄban is feltƱnt, amikor a tandoor sĂŒtƑket elterjesztettĂ©k az indiai szubkontinensen. AzĂłta elengedhetetlen rĂ©sze lett az indiai Ă©tkezĂ©seknek, kĂŒlönösen curry-k Ă©s mĂĄrtogatĂłsok mellĂ©. A naan minden falatja egy Ă­zutazĂĄs: roppanĂłs, hĂłlyagos kĂŒlseje Ă©s puha belseje tökĂ©letes kontrasztot nyĂșjt. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs indiai vacsorĂĄkhoz, barĂĄti összejövetelekhez vagy akĂĄr önĂĄllĂł harapnivalĂłnak is. A tökĂ©letes naan titka a jĂł kelesztĂ©s Ă©s a forrĂł sĂŒtƑfelĂŒlet. Ha van otthon pizzasĂŒtƑ köved vagy öntöttvas serpenyƑd, ezek kivĂĄlĂłan helyettesĂ­tik a hagyomĂĄnyos tandoort. Egy kis olvasztott vajjal megkenve pedig igazi Ă­zorgia lesz a vĂ©geredmĂ©ny!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
1170 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 100 g Joghurt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 100 ml Langyos víz
⭕ 2 ek. Olaj
⭕ 20 g Olvasztott vaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tĂĄlban keverd össze a langyos vizet, az Ă©lesztƑt Ă©s a cukrot, majd hagyd ĂĄllni 10 percig, mĂ­g habos nem lesz. Tipp: ha az Ă©lesztƑ nem kezd el dolgozni, valĂłszĂ­nƱleg tĂșl forrĂł volt a vĂ­z vagy lejĂĄrt az Ă©lesztƑ szavatossĂĄga.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t ellenƑrizd egy konyhai hƑmĂ©rƑvel, ideĂĄlis a 32-38°C közötti hƑmĂ©rsĂ©klet.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂłt, majd add hozzĂĄ a joghurtot, az olajat Ă©s az Ă©lesztƑs keverĂ©ket. GyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ. Ha ragad, kevĂ©s liszttel javĂ­thatsz rajta. GyĂșrd legalĂĄbb 10 percig, hogy rugalmas legyen a tĂ©szta.

    A joghurt szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ legyen, hogy ne hƱtse le a tĂ©sztĂĄt Ă©s ne lassĂ­tsa az Ă©lesztƑ mƱködĂ©sĂ©t.

    3

    Tedd a tĂ©sztĂĄt egy kiolajozott tĂĄlba, takard le konyharuhĂĄval, Ă©s keleszd meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, vagy amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ. Tipp: A legjobb kelesztĂ©si hƑmĂ©rsĂ©klet kb. 25–30°C.

    A konyharuha helyett hasznålhatsz folpackot is, amit vékonyan beolajozol, hogy ne ragadjon a tésztåra.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 6 egyenlƑ rĂ©szre, majd formĂĄlj belƑlĂŒk gombĂłcokat. Takarva pihentesd 10 percig. Ez segĂ­t a könnyebb nyĂșjtĂĄsban.

    A gombĂłcokat takard le nedves konyharuhĂĄval, hogy ne szĂĄradjanak ki.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a gombĂłcokat ovĂĄlis vagy csepp alakĂșra, kb. 0,5 cm vastagsĂĄgban. Tipp: Ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, kĂŒlönben kiszĂĄrad sĂŒtĂ©s közben.

    A nyĂșjtĂĄshoz hasznĂĄlj rizslisztet, mert az kevĂ©sbĂ© szĂ­vja magĂĄba a nedvessĂ©get, mint a bĂșzaliszt.

    6

    ForrĂł, szĂĄraz serpenyƑben vagy sĂŒtƑlapos grillen sĂŒsd a naanokat oldalankĂ©nt 1-2 percig, amĂ­g hĂłlyagosodni Ă©s barnulni nem kezdenek. Ha lehetƑsĂ©ged van, sĂŒtƑben is megsĂŒtheted magas hƑfokon (250°C) 5-6 perc alatt.

    A serpenyƑ legyen nagyon forrĂł, mielƑtt elkezded sĂŒtni a naanokat. A sĂŒtĂ©s sorĂĄn figyelj, hogy ne Ă©gjenek meg.

    7

    Amint kivetted a sĂŒtƑbƑl vagy serpenyƑbƑl, azonnal kend meg az olvasztott vajjal. Tipp: ha szeretnĂ©d, megszĂłrhatod aprĂ­tott korianderrel vagy fokhagymĂĄs vajjal is, de ez mĂĄr extra Ă­zesĂ­tĂ©s.

    A vajat keverd össze egy kevés fokhagymåval és petrezselyemmel a még ízletesebb eredményért.