Klasszikus Spanakopita, spenótos és feta sajtos töltelékkel, aranybarna filo tésztában

Klasszikus Spanakopita

A Spanakopita egy tradicionális görög étel, amelyet spenóttal és feta sajttal töltenek, majd ropogós filo tésztába csomagolnak. A kombinációja az erőteljes spenót ízének és a sós feta sajtnak egyensúlyba kerül, míg a tészta ropogóssága tökéletes kontrasztot ad az ételnek. Az étel gyakran tálalják előételként vagy könnyű főételként, és különösen népszerű a mediterrán országokban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 csomag Filo tészta
500 g Friss spenót
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Tojás
200 g Feta sajt
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A spenótot alaposan mosd meg, majd vágd apróra. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel.

    Ha a spenót leveleit előzőleg megpárolod, nem fognak vízben ázni a tésztában.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd meg őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    Ne pirítsd túl a fokhagymát, hogy ne keseredjen meg!

    3

    Add hozzá a spenótot a serpenyőhöz, és párold 5-7 percig, amíg a levelek összeesnek és elfő a felesleges víz.

    Ha túl sok a víz, a keveréket egy szűrőben lecsöpögtetheted, hogy ne áztassa el a tésztát.

    4

    A spenótot vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ezután keverd hozzá a felvert tojásokat és a feta sajtot, sózd és borsozd ízlés szerint.

    A feta sajt krémes állagot ad a tölteléknek, de ne keverd túl sokáig, hogy ne váljon vízessé.

    5

    A filo tésztát egy enyhén olajozott sütőedénybe helyezd, és egy-egy réteget elhelyezve rakj rá olívaolajat minden egyes tésztalapra.

    A tésztát finoman kend meg olajjal, hogy ne szakadjon el, de ne legyen túl vizes!

    6

    A spenótos tölteléket egyenletesen oszd el a tészta közepén, majd hajtsd rá a tésztát és zárd le a széleket.

    A legfelső réteg ne legyen túl vastag, hogy a tészta ropogósra süljön.

    7

    A spanakopitát süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz.

    Ha a tészta túlságosan gyorsan pirul, tedd rá a tepsire egy fóliát.