Édes knäckebröd fahéjjal, vaníliás cukorral és aranybarna sütéssel

Knäckebröd édes változatban

A knäckebröd, a svéd konyha egyik legismertebb étele, hagyományosan sóval és vajas változatban készül. Az édes változat egy modern fordulat, amely a svéd háztartásokban is egyre népszerűbb. Az édes knäckebröd ízvilága egyensúlyban van a fahéj és a vanília aromáival, miközben ropogós és könnyed marad. Ez a sütemény tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár ajándéknak is. A fahéj és vanília kombinációja különleges ízt ad, amit a család minden tagja élvezni fog.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g Fehér búzaliszt
50 g Cukor
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
150 ml Víz
80 g Vaj
1 db Tojás
1 tk. Fahéj
1 ek. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd el az előkészítést! A vajat olvaszd fel, és hagyd kicsit hűlni. Készítsd elő a liszteket: a teljes kiőrlésű és a fehér búzalisztet egy tálban keverd össze a sütőporral és a sóval.

    A vaj ne legyen túl forró, mert megolvaszthatja a tésztát, ami miatt nem lesz ropogós.

    2

    A lisztekhez add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Ezek az összetevők adnak egy enyhén édes, fűszeres ízt a knäckebrödnek.

    A fahéjat frissen őrölt állapotban használd, hogy intenzívebb ízt kapj.

    3

    Az előkészített lisztes keverékhez öntsd hozzá az olvasztott vajat, a tojást és a vizet. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet.

    A tésztát ne gyúrd túl, mert így elveszítheti a könnyű, ropogós textúráját.

    4

    Csomagold be a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre. Ez segít abban, hogy könnyebben nyújtsd ki a tésztát, és jobban formázható legyen.

    A hűtés segít abban is, hogy a tészta ne ragadjon annyira a nyújtófelülethez.

    5

    Miután a tészta pihent, lisztezett felületen nyújtsd ki 1-2 mm vastagra. Ezután szaggasd ki a formákat. Ha nincs szaggatód, pohárral is szaggathatsz.

    A tészta vékony kinyújtása segít abban, hogy a knäckebröd igazán ropogós legyen.

    6

    Helyezd a kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Használj egy villát, hogy egyenletesen megszúrkodd a tésztát, így nem puffad fel a sütés alatt.

    A villával való megszurkálás nemcsak a puffadást akadályozza meg, de segít a tészta egyenletes sülésében is.

    7

    Süsd előmelegített, 180°C-os sütőben 12-15 percig, amíg a tészta szép aranybarnára sül. Figyelj arra, hogy ne süsd túl, mert akkor kemény lesz.

    A sütési idő sütőnként eltérő lehet, ezért érdemes 10 perc után figyelni, hogy ne égjenek meg.