Knäckebröd olívaolajjal, ropogós és ínycsiklandó

Knäckebröd olívaolajjal

A knäckebröd, vagy más néven svéd ropogós kenyér, hosszú múltra tekint vissza Svédországban, és az egyik legismertebb svéd étel. Az olívaolajjal készült változata gazdagabb ízvilágot ad ennek a finom, ropogós kenyérnek. A svéd családok régóta fogyasztják a knäckebrödet reggelire, snackként, vagy éppen egy finom leves mellé. A tészta egyszerűsége és az olívaolaj egészséges zsírtartalma tökéletes egyensúlyt ad az ételnek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 22 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g Fehér liszt
100 ml Víz
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
1 tk. Sütőpor
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A liszteket, sót és sütőport egy tálban alaposan keverd össze. Add hozzá az olívaolajat és a vizet, majd gyúrd sima tésztává.

    Ha a tészta túl száraznak tűnik, adj hozzá egy kis extra vizet, hogy elérd a megfelelő állagot.

    2

    A tésztát oszd két részre, és mindkét részt nyújtsd ki egy lisztezett felületen, amíg kb. 2 mm vastag nem lesz.

    Ha túl vastag a tészta, akkor a végeredmény nem lesz elég ropogós. A nagyon vékony nyújtás segít abban, hogy a knäckebröd igazán ropogós legyen.

    3

    A kinyújtott tésztát formázd négyzetekre vagy téglalapokra, majd egy villával szurkáld meg a tészta minden részét, hogy ne púposodjon fel sütés közben.

    A villával való szurkálás segít elkerülni, hogy a tészta puffadjon a sütés során.

    4

    A kész tésztát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és szórd meg a tetejét egy kevés szezámmaggal.

    A szezámmag nemcsak ízt ad, hanem szép aranybarna színt is ad a kész knäckebrödnek.

    5

    Süsd előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 percig, amíg aranybarnára sül.

    Ne süsd túl, mert a knäckebröd nagyon könnyen megéghet. Figyeld folyamatosan a sütési időt.

    6

    Miután kész, hagyd hűlni, majd élvezd frissen vagy tárold légmentesen záródó edényben.

    A knäckebröd frissen a legfinomabb, de jól tárolható is, ha a ropogósságot megőrizni szeretnéd.