Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen a tészta. A vaj ne legyen túl forró, amikor hozzáadod a többi hozzávalóhoz.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és puha, de nem ragacsos. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert kemény lesz a fánk.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében. A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatáshoz használj lisztezett poharat vagy fánkszaggatót, hogy ne ragadjon a tészta. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek. Takard le őket, hogy ne száradjanak ki.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba: ha azonnal elkezd pirulni, az olaj túl forró, ha pedig lassan sül, akkor még nem elég meleg. Fontos, hogy ne tegyél túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A sütési idő függ az olaj hőmérsékletétől és a fánkok méretétől. A papírtörlő helyett használhatsz rácsot is, hogy a fánkok ne ázzanak el.
Olvaszd meg a fehér csokoládét vízgőz felett, majd keverd hozzá a kókusztejet, hogy selymes mázat kapj.
A csokoládét lassan olvaszd, hogy ne égjen meg. A kókusztejet fokozatosan adagold, amíg el nem éred a kívánt állagot.
Mártsd a fánkok tetejét a csokoládés bevonatba, majd szórd meg kókuszreszelékkel.
A mártáshoz használhatsz villát vagy hurkapálcikát, hogy könnyebb legyen a fánkokat bevonni. A kókuszreszeléket azonnal szórd rá, mielőtt a csokoládé megszilárdulna.
Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, porcukorral meghintve.
A bevonat gyorsabb megszilárdulásához tedd a fánkokat hűtőbe néhány percre.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.