Kókuszos fánk tálalva

Kókuszos fánk

A fánkok története évszázadokra nyúlik vissza, és számtalan változatuk létezik a világ különböző pontjain. A kókuszos fánk egy trópusi ihletésű édesség, amely a puha, aranybarna tésztát és az édes, fehér csokoládés-kókuszos bevonatot ötvözi. A kókusz különleges íze és aromája tökéletes harmóniát teremt a fánk lágy textúrájával. Ez a recept nemcsak látványos, hanem ízében is lenyűgöző, tökéletes választás egy különleges reggelihez vagy délutáni desszertként. Készítsd el ezt a kókuszos csodát, és élvezd a frissen sült fánkok mennyei ízét!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
100 g Kókuszreszelék
100 ml Kókusztej
50 g Porcukor
150 g Fehér csokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy levegősebb legyen a tészta. A vaj ne legyen túl forró, amikor hozzáadod a többi hozzávalóhoz.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és puha, de nem ragacsos. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert kemény lesz a fánk.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében. A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával is, hogy ne száradjon ki.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A kiszaggatáshoz használj lisztezett poharat vagy fánkszaggatót, hogy ne ragadjon a tészta. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek. Takard le őket, hogy ne száradjanak ki.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba: ha azonnal elkezd pirulni, az olaj túl forró, ha pedig lassan sül, akkor még nem elég meleg. Fontos, hogy ne tegyél túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. A sütési idő függ az olaj hőmérsékletétől és a fánkok méretétől. A papírtörlő helyett használhatsz rácsot is, hogy a fánkok ne ázzanak el.

    9

    Olvaszd meg a fehér csokoládét vízgőz felett, majd keverd hozzá a kókusztejet, hogy selymes mázat kapj.

    A csokoládét lassan olvaszd, hogy ne égjen meg. A kókusztejet fokozatosan adagold, amíg el nem éred a kívánt állagot.

    10

    Mártsd a fánkok tetejét a csokoládés bevonatba, majd szórd meg kókuszreszelékkel.

    A mártáshoz használhatsz villát vagy hurkapálcikát, hogy könnyebb legyen a fánkokat bevonni. A kókuszreszeléket azonnal szórd rá, mielőtt a csokoládé megszilárdulna.

    11

    Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, porcukorral meghintve.

    A bevonat gyorsabb megszilárdulásához tedd a fánkokat hűtőbe néhány percre.