Kókuszos lime-os rizs tálalva

Kókuszos lime-os rizs

A kókuszos lime-os rizs egy frissítő és egzotikus étel, amelyet a délkelet-ázsiai konyha ihletett. A kókusztej selymesen krémessé varázsolja a rizst, míg a lime citrusos frissességet ad neki. Ez az étel kiválóan illik grillezett halakhoz, currykhez vagy akár önmagában is élvezhető egy könnyű vegetáriánus fogásként. Ha még intenzívebb ízélményre vágysz, adhatsz hozzá egy kevés gyömbért vagy chilipelyhet is. Ez a rizs tökéletes választás, ha valami különlegeset szeretnél készíteni a hétköznapokban!

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Jázmin rizs
200 ml Kókusztej
200 ml Víz
2 ek. Lime leve
1 tk. Lime héja
1 csipet
30 g Kókuszreszelék
2 ek. Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Öblítsd át a jázmin rizst hideg vízben 2-3 alkalommal, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb lesz.

    A jázmin rizs különösen sok keményítőt tartalmaz, ezért érdemes alaposan átöblíteni.

    2

    Egy közepes lábosba öntsd a kókusztejet, a vizet és egy csipet sót, majd forrald fel.

    Használj jó minőségű, zsíros kókusztejet a legjobb ízélményért.

    3

    Amikor a folyadék felforrt, add hozzá a leöblített rizst, keverd meg egyszer, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és fedd le a lábost.

    A rizs hozzáadása után csak egyszer keverd meg, mert a túlzott keverés hatására a rizs ragacsos lehet.

    4

    Főzd a rizst fedő alatt 12-15 percig, amíg az összes folyadék felszívódik. Ne kevergesd közben!

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd a rizst, különben leéghet. Ne nyisd fel a fedőt főzés közben, mert a gőz elszökik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    5

    Miközben a rizs fő, egy száraz serpenyőben pirítsd meg a kókuszreszeléket közepes lángon 2-3 percig, amíg aranybarnára nem pirul.

    A kókuszreszeléket folyamatosan kevergesd, mert könnyen megég.

    6

    Amikor a rizs elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd állni fedő alatt még 5 percig, hogy tökéletes állagú legyen.

    A pihentetés segít, hogy a rizs még jobban felszívja a maradék nedvességet, és tökéletesen pergő legyen.

    7

    Villával lazítsd fel a rizst, majd keverd hozzá a lime levét, a reszelt lime héjat és a pirított kókuszreszeléket.

    A lime héját reszelés előtt alaposan mosd meg.

    8

    Szórd meg apróra vágott korianderrel, és melegen tálald köretként vagy önálló fogásként.

    Ha nem szereted a koriandert, petrezselyemmel is helyettesítheted.