Keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban – ez adja a naan tészta alapját.
Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolhatja a felfutását. Keverd el először a liszttel, majd add hozzá a sót.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet, olívaolajat és kókusztejet, majd gyúrd össze sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10 perc kézi gyúrást igényel.
A víz legyen kézmeleg, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés vizet.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen 1 órán keresztül, míg a duplájára nő.
A legjobb, ha a tálat egy nedves konyharuhával takarod le, így a tészta nem fog kiszáradni. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 50°C) és ott kelesztheted a tésztát.
Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ki őket ovális alakúra.
A gombócok formázásánál ügyelj, hogy egyenletes méretűek legyenek, így a naanok is egyformán fognak sülni.
A kinyújtott tészták egyik oldalát szórd meg reszelt kókusszal, hajtsd félbe, és kissé nyomd le, majd újra nyújtsd ki enyhén.
A kókuszreszeléket finoman nyomkodd bele a tésztába, hogy sütés közben ne potyogjon le.
Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, majd süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg.
A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd oda a naanokat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
A még forró naanokat kend meg olvasztott vajjal – ez puhává és fényessé teszi a felületüket.
A vajat ne spórold, mert ettől lesz igazán finom és puha a naan. Használhatsz kókuszolajat is a vegán verzióhoz.
Tálald azonnal, akár natúr joghurttal vagy gyümölcsös mártogatóssal kísérve.
A naan önmagában is finom, de különleges ízkombinációkat hozhatsz létre különböző mártogatókkal. Próbáld ki például mangó chutney-val vagy csilis joghurttal.
Tipp: a kókusz intenzívebb ízéért pirítsd meg előtte egy száraz serpenyőben, de vigyázz, ne égesd meg!
A kókuszreszeléket folyamatosan kevergetve pirítsd, hogy egyenletesen barnuljon.
A kókuszos naan kiválóan alkalmas reggelire, desszertként vagy délutáni nasinak – melegen a legfinomabb!
Ha másnapra marad, melegítsd újra serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben, hogy visszanyerje a frissességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.