Kókusztejes céklakrémleves tálalva

Kókusztejes céklakrémleves

A céklakrémleves hazánkban a modern gasztronómia kedvence lett, de gyökerei mélyen az orosz és közép-európai konyhákba nyúlnak vissza, ahol a cékla régóta fontos alapanyag volt. A kókusztej hozzáadásával azonban egy új, egzotikus csavart kap ez a hagyományos zöldségleves, amely egyszerre ötvözi a krémességet és a frissességet. A céklát már az ókori görögök is ismerték, de igazán a középkori kolostorkertekben vált elterjedtté Európában. A céklakrémleves minden kanala emlékeket idézhet fel: egy téli este meleg takaró alatt, miközben kívül tombol a hóvihar, belül pedig ez a színpompás, tápláló étel melengeti a szívet. A tökéletes textúra eléréséhez fontos, hogy a cékla teljesen megpuhuljon, mielőtt pürésíted. Tipp: ha túl sűrű a leves, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy kókusztejet a kívánt állaghoz. A levest hidegen is lehet fogyasztani nyáron, így igazán sokoldalú étel, amit bátran variálhatsz friss fűszerekkel vagy akár egy kis citromlével is, ha frissítőbb ízvilágra vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
640 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Cékla
400 ml Kókusztej
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
500 ml Zöldségalaplé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a céklát, a hagymát és a fokhagymát. A céklát vágd fel kisebb kockákra, hogy könnyebben megfőjön. Tipp: használj gumikesztyűt, hogy elkerüld a kezed elszíneződését a céklától.

    A céklát alaposan mosd meg, mielőtt meghámozod.

    2

    Egy közepes méretű lábosban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Párold 3-4 percig, amíg üveges nem lesz. Ez az alap íz kialakításának fontos lépése.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzá az összezúzott fokhagymát, és keverd 1 percig, hogy kiadja az aromáját, de ne égjen meg, mert keserű lehet.

    A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamar megég.

    4

    Tedd bele a felkockázott céklát, keverd össze a hagymás alappal, majd öntsd rá a zöldségalaplevet. Fedd le, és főzd 25-30 percig, amíg a cékla teljesen megpuhul. Tipp: akkor jó, ha villával könnyen át tudod szúrni.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplével sokkal ízletesebb lesz a leves.

    5

    Ha a cékla megfőtt, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Vigyázz a forró lével – tartsd a mixert az edény alján, hogy ne fröccsenjen szét.

    Pürésítés közben figyelj, hogy a forró leves ne fröccsenjen ki. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd hűlni a levest egy kicsit.

    6

    Öntsd hozzá a kókusztejet, keverd alaposan össze, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd vissza a levest, de már ne forrald, csak éppen langyosítsd át.

    A kókusztejet jól rázd fel használat előtt. Kóstold meg, és ízlés szerint állítsd a só-bors arányt. Egy kis citromlével is feldobhatod a leves ízét.

    7

    Tálalás előtt díszítheted egy kevés kókusztej csíkkal a tetején, vagy szórd meg friss zöldfűszerrel, például petrezselyemmel. Ne használj gyümölcslevelet!

    A petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, például koriandert vagy mentalevelet.