Hámozd meg a céklát, a hagymát és a fokhagymát. A céklát vágd fel kisebb kockákra, hogy könnyebben megfőjön. Tipp: használj gumikesztyűt, hogy elkerüld a kezed elszíneződését a céklától.
A céklát alaposan mosd meg, mielőtt meghámozod.
Egy közepes méretű lábosban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Párold 3-4 percig, amíg üveges nem lesz. Ez az alap íz kialakításának fontos lépése.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg.
Add hozzá az összezúzott fokhagymát, és keverd 1 percig, hogy kiadja az aromáját, de ne égjen meg, mert keserű lehet.
A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamar megég.
Tedd bele a felkockázott céklát, keverd össze a hagymás alappal, majd öntsd rá a zöldségalaplevet. Fedd le, és főzd 25-30 percig, amíg a cékla teljesen megpuhul. Tipp: akkor jó, ha villával könnyen át tudod szúrni.
Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplével sokkal ízletesebb lesz a leves.
Ha a cékla megfőtt, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Vigyázz a forró lével – tartsd a mixert az edény alján, hogy ne fröccsenjen szét.
Pürésítés közben figyelj, hogy a forró leves ne fröccsenjen ki. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd hűlni a levest egy kicsit.
Öntsd hozzá a kókusztejet, keverd alaposan össze, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd vissza a levest, de már ne forrald, csak éppen langyosítsd át.
A kókusztejet jól rázd fel használat előtt. Kóstold meg, és ízlés szerint állítsd a só-bors arányt. Egy kis citromlével is feldobhatod a leves ízét.
Tálalás előtt díszítheted egy kevés kókusztej csíkkal a tetején, vagy szórd meg friss zöldfűszerrel, például petrezselyemmel. Ne használj gyümölcslevelet!
A petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, például koriandert vagy mentalevelet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.