Kókusztejes gyömbéres lime chili szósz tálalva

Kókusztejes gyömbéres lime chili szósz

Ez a kókusztejes gyömbéres lime chili szósz az ázsiai konyha ízvilágát hozza el az asztalodra. A kókusztej krémes állaga és a gyömbér friss, enyhén csípős aromája tökéletesen kiegészíti a lime savanykás frissességét és a chili pikáns erejét. Ez a szósz ideális sült csirke, grillezett hal vagy zöldségek mellé, de akár tésztákhoz is kiválóan illik. Az összetevők harmonikus egyensúlya egyedülálló ízélményt nyújt, miközben könnyen elkészíthető. Ha szereted az ázsiai konyhát és a fűszeres, friss ízeket, ez a szósz biztosan a kedvenced lesz. Hűtőben tárolva akár több napig is megőrzi frissességét, így bármikor feldobhatod vele az ételeidet.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
210 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 ml Kókusztej
20 g Friss gyömbér
2 db Friss lime leve
1 tk. Lime héja
2 db Friss chili paprika
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Méz
20 ml Szójaszósz
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg és reszeld le a gyömbért, aprítsd finomra a fokhagymát és a chili paprikát. Reszeld le az egyik lime héját, majd facsard ki mindkét lime levét.

    A gyömbért könnyebben hámozhatod meg egy kanál élével, mintha késsel próbálnád.

    2

    Egy közepes serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a chili paprikát, és pirítsd 2-3 percig, amíg illatosak lesznek.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. Alacsonyabb lángon pirítsd, ha szükséges.

    3

    Öntsd hozzá a kókusztejet, majd add hozzá a lime levét, lime héját, mézet és szójaszószt. Keverd össze alaposan.

    A lime héját reszeléskor csak a külső, színes rétegét reszeld le, a fehér rész keserű lehet.

    4

    Főzd a szószt alacsony hőfokon 10-15 percig, amíg kissé besűrűsödik, és az ízek jól összeérnek.

    Ne forrald a szószt, mert a kókusztej kicsapódhat. Alacsony lángon, gyöngyözve főzd.

    5

    Ha simább állagot szeretnél, használd a botmixert a szósz pürésítéséhez. Ha intenzívebb csípős ízt szeretnél, adj hozzá még egy chili paprikát.

    A pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a szószt, hogy ne fröccsenjen szét a forró folyadék.

    6

    A kész szószt hagyd kicsit hűlni, majd tálald sült csirke, grillezett hal vagy zöldségek mellé. Hűtőben tárolva akár 4-5 napig is eláll.

    A szószt légmentesen záródó edényben tárold a hűtőben, hogy megőrizze az ízét és állagát.