Kókusztejes rizs tálalva

Kókusztejes rizs

A kókusztejes rizs egy népszerű ázsiai fogás, amelyet gyakran használnak egzotikus ételek köreteként vagy önállóan is fogyasztanak. A kókusztej gazdag és krémes textúrát ad a rizsnek, míg a pirított kókuszreszelék enyhén ropogós kontrasztot biztosít. Képzeld el, ahogy a frissen párolt rizs lágyan magába szívja a kókusztej édes és illatos aromáját, miközben a vaj vagy kókuszolaj tovább fokozza az ízélményt. Ez az étel tökéletes választás grillezett húsok, halak vagy vegetáriánus fogások mellé, de akár önmagában is laktató és ízletes lehet.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
400 ml Kókusztej
200 ml Víz
1 tk.
15 g Cukor
20 ml Vaj vagy kókuszolaj
20 g Pirított kókuszreszelék
10 g Friss koriander vagy petrezselyem (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    A rizs mosásához használhatsz szűrőt is, hogy könnyebben eltávolítsd a vizet.

    2

    Egy közepes méretű lábosban forrald fel a kókusztejet és a vizet, majd add hozzá a sót és a cukrot.

    A só és cukor mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Egy csipet só kiemeli a kókusztej édességét.

    3

    Amikor a folyadék felforrt, add hozzá a rizst, és keverd el alaposan.

    A rizs hozzáadása után csökkentsd a hőfokot alacsonyra, fedd le az edényt, és hagyd, hogy a rizs magába szívja a folyadékot. Ne keverd túl gyakran, mert a rizs összetapadhat.

    4

    Fedd le a lábost, és főzd alacsony lángon 12-15 percig, amíg a rizs felszívja a folyadékot és megpuhul.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd a rizst, különben leéghet. Ne nyisd fel a fedőt főzés közben, mert a gőz elszökik, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    5

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés segít, hogy a rizs még jobban felszívja a maradék nedvességet, és tökéletesen pergő legyen.

    6

    Keverd hozzá a vajat vagy a kókuszolajat, hogy a rizs még krémesebb legyen.

    A vaj vagy kókuszolaj hozzáadása opcionális, de még krémesebbé teszi a rizst.

    7

    Szórd meg pirított kókuszreszelékkel, és tálalás előtt friss korianderrel vagy petrezselyemmel díszítheted.

    A kókuszreszeléket előzőleg meg is piríthatod, hogy intenzívebb legyen az íze. Ha nem szereted a koriandert, petrezselyemmel is helyettesítheted.