Korianderes pogácsa tálalva

Korianderes pogácsa

A korianderes pogácsa egy különleges változata a hagyományos sajtos pogácsának, amelyet a friss és őrölt koriander fűszeres aromája tesz egyedivé. A koriander jellegzetes íze izgalmas csavart ad ennek a klasszikus magyar süteménynek, amelyet hagyományosan vendégváró falatként vagy uzsonnára fogyasztanak. A pogácsa omlós textúráját a vaj és a tejföl biztosítja, míg a sajt és a koriander egyedülálló ízkombinációt hoz létre. Ha még gazdagabb ízvilágra vágysz, próbáld ki füstölt sajttal vagy egy csipet chilivel megszórva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
10 g Friss koriander
1 tk. Őrölt koriander
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ha szárított élesztőt használsz, akkor a csomagoláson található utasításokat kövesd a felfuttatáshoz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és az őrölt koriandert, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A koriander mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a karakteresebb ízeket, tegyél bele többet.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és sima, rugalmas állagú.

    4

    Aprítsd fel a friss koriandert és keverd a tésztába a reszelt sajttal együtt. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A sajtot is ízlés szerint választhatod ki. A keményebb, karakteresebb sajtok jobban illenek ehhez a pogácsához.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatásokat többször is megismételheted, hogy még levelesebb legyen a tészta.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggató helyett használhatsz egy poharat vagy egy késsel is vághatsz formákat.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A pogácsák tetejére szórhatsz szezámmagot vagy köménymagot is a sütés előtt.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A korianderes pogácsa frissen a legfinomabb, de másnap is finom, ha megfelelően tárolod.