Körtés-fahéjas perec tálalva

Körtés-fahéjas perec

A körtés-fahéjas perec egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely a kelt tészta alapjaira épít, de a körte és a fahéj varázslatos kombinációjával igazi ínycsiklandó édességgé válik. A körte lágy édessége és a fahéj meleg, fűszeres íze tökéletes harmóniát alkot, és a tészta puhaságát is kiemeli. Képzeld el, ahogy a frissen sült körtés-fahéjas perec illata betölti a konyhát, miközben a fahéj és a karamellizált cukor csodás fűszeres illatot áraszt. Ez az édesség ideális választás családi összejövetelekhez, ünnepekre vagy egy kellemes délutáni tea mellé. A körtét akár frissen is belekeverheted, de érdemes egy picit megpárolni, hogy még lágyabb és zamatosabb legyen.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
200 g Körte
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
5 g
80 g Vaj
1 db Tojás
1 cs. Fahéj
30 g Barna cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A tej legyen langyos, nem forró, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.

    A vajat ne forrón add hozzá, hagyd kicsit hűlni.

    3

    A körtéket hámozd meg, távolítsd el a magházat, majd vágd apró kockákra. Add hozzá a tésztához, és dolgozd bele jól.

    A körtéket érdemes sütésállóbb fajtából választani, hogy ne főjenek szét a tésztában.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát letakarva tedd meleg helyre, hogy ne száradjon ki a teteje.

    5

    Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.

    Lisztezett felületen dolgozz, hogy ne ragadjon a tészta.

    6

    Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a perecek még puhábbak legyenek.

    7

    Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral és fahéjjal. Ez adja meg a perecek finom fűszeres ízét és szép aranybarna színét.

    A tojással való kenés előtt a pereceket óvatosan nyomkodd le, hogy egyenletesebb legyen a felületük.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.

    Figyeld a pereceket sütés közben, nehogy megégjenek.

    9

    Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. Az édes fahéjas íz és a körtés finomság tökéletes párosítást alkot.

    A kihűlt pereceket tárolhatod légmentesen záródó dobozban, hogy ne száradjanak ki.