Kringle marcipános töltelékkel fonott koszorú formában, aranybarnára sütve

Kringle marcipános töltelékkel

A Kringle marcipános változata a skandináv karácsonyi édességek egyik gyöngyszeme. Az eredeti recept Dániából és Észtországból származik, ahol már több száz éve előszeretettel készítik a téli ünnepek idején. Technikai tipp: A marcipánt mindig reszeld, ne darabold, hogy könnyebben eloszlassuk a tésztában, így nem nehezíti el a szerkezetét. Ahogy a fonott tészta sül, a mandula és marcipán édes, pirult illata átjárja az egész otthont. Ez a sütemény ideális választás családi ünnepekre, különleges reggelikhez vagy akár gasztroajándékként is megállja a helyét. A Kringle minden falatja egy ünnepi emlék – kívül enyhén roppanós, belül puha és gazdag ízvilágú.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
60 g Cukor
75 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 tk.
150 g Marcipán
30 g Mandulapehely
40 g Barna cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Közben mérd ki a hozzávalókat, és olvaszd fel a vajat.

    Fontos, hogy a tej ne legyen forró, mert az elpusztítja az élesztőt – csak kézmeleg legyen!

    2

    A lisztet keverd össze a maradék cukorral és sóval egy nagy tálban. Add hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    A tésztát legalább 8–10 percig gyúrjuk, ez segít kialakítani a glutént, amitől szép foszlós lesz.

    3

    Takarjuk le, és kelesszük meleg helyen 45 percig, amíg duplájára nő. Közben reszeld le a marcipánt és keverd össze a barna cukorral.

    A marcipán reszeléséhez tedd be előtte a hűtőbe, így könnyebben kezelhető.

    4

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastag téglalappá. Egyenletesen szórd meg a marcipános töltelékkel és mandulapehellyel.

    A mandulapehelytől extra ropogósságot kap a sütemény – ne hagyd ki!

    5

    Tekerd fel hosszában, mint a bejglit, majd hosszában vágd ketté. A két felet csavard össze úgy, hogy a vágott felületek kívülre kerüljenek, és formázz koszorút.

    A koszorút úgy formázd, hogy a végeket finoman nyomd össze, így megtartja az alakját sütés közben.

    6

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással, és hagyd újabb 15 percet kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A tojáskenés szép fényt ad a süteménynek – használj puha ecsetet, hogy ne sértsd a tésztát.

    7

    Süsd 30 percig, amíg aranybarnára sül. Ha túl gyorsan pirul, a sütés második felében takard le fóliával.

    Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e – ha tisztán jön ki, készen van!