Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd felfutni 10 perc alatt. Közben mérd ki a hozzávalókat, és olvaszd fel a vajat.
Fontos, hogy a tej ne legyen forró, mert az elpusztítja az élesztőt – csak kézmeleg legyen!
A lisztet keverd össze a maradék cukorral és sóval egy nagy tálban. Add hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.
A tésztát legalább 8–10 percig gyúrjuk, ez segít kialakítani a glutént, amitől szép foszlós lesz.
Takarjuk le, és kelesszük meleg helyen 45 percig, amíg duplájára nő. Közben reszeld le a marcipánt és keverd össze a barna cukorral.
A marcipán reszeléséhez tedd be előtte a hűtőbe, így könnyebben kezelhető.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastag téglalappá. Egyenletesen szórd meg a marcipános töltelékkel és mandulapehellyel.
A mandulapehelytől extra ropogósságot kap a sütemény – ne hagyd ki!
Tekerd fel hosszában, mint a bejglit, majd hosszában vágd ketté. A két felet csavard össze úgy, hogy a vágott felületek kívülre kerüljenek, és formázz koszorút.
A koszorút úgy formázd, hogy a végeket finoman nyomd össze, így megtartja az alakját sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással, és hagyd újabb 15 percet kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A tojáskenés szép fényt ad a süteménynek – használj puha ecsetet, hogy ne sértsd a tésztát.
Süsd 30 percig, amíg aranybarnára sül. Ha túl gyorsan pirul, a sütés második felében takard le fóliával.
Tűpróbával ellenőrizheted, hogy átsült-e – ha tisztán jön ki, készen van!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.