Langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne egy teáskanál cukrot. Morzsold bele az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. Kézmeleg a tökéletes.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a cukrot, a sót, majd keverd össze. Üsd bele a tojásokat, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a rumot.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát, a rum pedig extra ízt ad. Ha nincs rum, elhagyható.
Dolgozd ki a tésztát alaposan, amíg lágy, rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy ne legyen túl ragacsos.
A tészta dagasztása türelmet igényel. Addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. A lisztet óvatosan adagold, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segít a tésztának megkelni. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).
Lisztezett felületen nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1 cm vastagra, majd egy pohárral vagy szaggatóval vágj ki belőle kör alakú formákat.
A nyújtásnál figyelj, hogy egyenletes vastagságú legyen a tészta, így a fánkok is egyenletesen sülnek majd.
Helyezd a tésztadarabokat egy lisztezett tálcára, és letakarva hagyd még 20-30 percig kelni.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.
Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, majd süsd a fánkokat közepes lángon, mindkét oldalukon aranybarnára (kb. 2-3 perc oldalanként).
Az olaj hőmérsékletére figyelj! Ha túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül nyersek maradnak. Ha túl hideg, sok olajat szívnak magukba. Ideális a 170-180°C.
Szedd ki a megsült krofnét papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa, majd porcukorral megszórva vagy lekvárral töltve tálald.
A fánkokat még melegen szórd meg porcukorral, így jobban rátapad. A lekvárral való töltéshez használj habzsákot vagy fecskendőt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.