Krofne balkáni fánk porcukorral vagy lekvárral

Krofne

A Krofne egy hagyományos balkáni fánk, amelyet különböző országokban, például Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is előszeretettel készítenek. Ez a könnyű, levegős kelt tészta hasonlít a magyar farsangi fánkra, de gyakran lekvárral töltik és porcukorral szórják meg. A krofne az ünnepi időszakok egyik kedvelt édessége, amelyet családi összejöveteleken és különleges alkalmakkor készítenek. Ha otthon készíted el, garantáltan autentikus balkáni ízélményt varázsolhatsz az asztalra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Vaj
50 g Cukor
2 db Tojás
1 csipet
1 ek. Rum
500 ml Növényi olaj (sütéshez)
50 g Porcukor (szóráshoz)
200 g Lekvár (töltelékhez, opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne egy teáskanál cukrot. Morzsold bele az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. Kézmeleg a tökéletes.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a cukrot, a sót, majd keverd össze. Üsd bele a tojásokat, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a rumot.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát, a rum pedig extra ízt ad. Ha nincs rum, elhagyható.

    3

    Dolgozd ki a tésztát alaposan, amíg lágy, rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy ne legyen túl ragacsos.

    A tészta dagasztása türelmet igényel. Addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. A lisztet óvatosan adagold, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

    4

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segít a tésztának megkelni. Ha nincs meleg hely, a sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1 cm vastagra, majd egy pohárral vagy szaggatóval vágj ki belőle kör alakú formákat.

    A nyújtásnál figyelj, hogy egyenletes vastagságú legyen a tészta, így a fánkok is egyenletesen sülnek majd.

    6

    Helyezd a tésztadarabokat egy lisztezett tálcára, és letakarva hagyd még 20-30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.

    7

    Forrósítsd fel az olajat egy mély serpenyőben, majd süsd a fánkokat közepes lángon, mindkét oldalukon aranybarnára (kb. 2-3 perc oldalanként).

    Az olaj hőmérsékletére figyelj! Ha túl forró, a fánkok kívül megégnek, belül nyersek maradnak. Ha túl hideg, sok olajat szívnak magukba. Ideális a 170-180°C.

    8

    Szedd ki a megsült krofnét papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassa, majd porcukorral megszórva vagy lekvárral töltve tálald.

    A fánkokat még melegen szórd meg porcukorral, így jobban rátapad. A lekvárral való töltéshez használj habzsákot vagy fecskendőt.