Krofne vaníliakrémmel, finom és puha édesség, tálalva porcukorral

Krofne vaníliakrémmel

A krofne egy klasszikus magyar édesség, amely a bécsi konyhából származik. A töltött, fánkszerű édesség a 19. században vált népszerűvé Magyarországon, és azóta is nagy kedvenc a családi ünnepeken és rendezvényeken. A vaníliakrémmel töltött krofne az egyik legfinomabb változata, amelynek puha, könnyed tésztája és gazdag krémes tölteléke minden falatban igazi élvezetet nyújt. Az édesség elkészítése nem bonyolult, és a házi verzióban az ízek még gazdagabbak, mint a boltban kapható változatoknál.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
25 g Élesztő
50 g Cukor
250 ml Tej
50 g Vaj
2 db Tojás
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk.
1 l Növényi olaj
300 g Vaníliakrém
100 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegítsd fel langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Keverd el, és hagyd 5-10 percig pihenni, amíg habosra emelkedik.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt, és nem fog megkelni a tészta.

    2

    A lisztet egy tálba szitáld, majd add hozzá a vaníliás cukrot, a sót és a felolvasztott vajat. Készíts egy mélyedést a közepén, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt és a tojásokat.

    A liszt szitálása segít abban, hogy a tészta levegősebb és könnyebb legyen.

    3

    Jól keverd össze a hozzávalókat, majd gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon.

    A tésztát ne dolgozd túl sokáig, mert az megszárítja, és a krofne nem lesz elég puha.

    4

    A tésztát letakarva pihentesd 1-1,5 órán keresztül meleg helyen, amíg a duplájára nem nő.

    A tésztát akkor tekintheted késznek, ha a duplájára nőtt, és a hüvelykujjad nyomot hagy rajta.

    5

    Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Egy pohár segítségével szaggass ki korongokat.

    Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz bármilyen kerek poharat vagy csészealjat.

    6

    A kiszaggatott tésztakorongokat hagyd pihenni 15-20 percig, majd közben egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat 170-180°C-ra.

    A megfelelő olajhőmérséklet elengedhetetlen. Ha túl hideg az olaj, a krofne szívja meg magát, ha túl forró, gyorsan megég, de belül nyers marad.

    7

    A pihentetett tésztakorongokat óvatosan tedd az olajba, és mindkét oldalán aranybarnára süsd őket. Miután megsültek, szedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    Süsd kis adagokban, hogy a tészták ne ragadjanak össze, és egyenletesen süljenek.

    8

    A kész krofnét hagyd kihűlni egy kicsit, majd töltsd meg vaníliakrémmel, és szórd meg porcukorral.

    A vaníliakrém és porcukor friss, ínycsiklandó ízt ad a krofnek. A vaníliakrémhez válassz jó minőségű, sűrű krémet.