A tejet melegítsd fel langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Keverd el, és hagyd 5-10 percig pihenni, amíg habosra emelkedik.
Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt, és nem fog megkelni a tészta.
A lisztet egy tálba szitáld, majd add hozzá a vaníliás cukrot, a sót és a felolvasztott vajat. Készíts egy mélyedést a közepén, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt és a tojásokat.
A liszt szitálása segít abban, hogy a tészta levegősebb és könnyebb legyen.
Jól keverd össze a hozzávalókat, majd gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon.
A tésztát ne dolgozd túl sokáig, mert az megszárítja, és a krofne nem lesz elég puha.
A tésztát letakarva pihentesd 1-1,5 órán keresztül meleg helyen, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát akkor tekintheted késznek, ha a duplájára nőtt, és a hüvelykujjad nyomot hagy rajta.
Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Egy pohár segítségével szaggass ki korongokat.
Ha nincs pogácsaszaggatód, használhatsz bármilyen kerek poharat vagy csészealjat.
A kiszaggatott tésztakorongokat hagyd pihenni 15-20 percig, majd közben egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat 170-180°C-ra.
A megfelelő olajhőmérséklet elengedhetetlen. Ha túl hideg az olaj, a krofne szívja meg magát, ha túl forró, gyorsan megég, de belül nyers marad.
A pihentetett tésztakorongokat óvatosan tedd az olajba, és mindkét oldalán aranybarnára süsd őket. Miután megsültek, szedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Süsd kis adagokban, hogy a tészták ne ragadjanak össze, és egyenletesen süljenek.
A kész krofnét hagyd kihűlni egy kicsit, majd töltsd meg vaníliakrémmel, és szórd meg porcukorral.
A vaníliakrém és porcukor friss, ínycsiklandó ízt ad a krofnek. A vaníliakrémhez válassz jó minőségű, sűrű krémet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.