Kurkuma ízesítésű ghee üvegben, friss kurkumával díszítve

Kurkuma ízesítésű ghee

A ghee, vagyis tisztított vaj az indiai konyha egyik alapvető hozzávalója. A kurkuma hozzáadása egyre népszerűbbé vált a modern konyhákban, mivel nemcsak az étel színét, hanem a jótékony hatásait is fokozza. Történeti háttér: A ghee hagyományosan az indiai háztartásokban volt jelen, mint főzőolaj, és a kurkuma évszázadok óta ismert a gyógynövények világában.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 35 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 ml Tej
1 tk. Kurkuma por
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet öntsd egy közepes lábasba, és kezd el melegíteni közepes lángon.

    A tejet ne hagyd forrni, csak langyosra melegítsd fel, hogy könnyebben elváljon a zsiradék a víztől.

    2

    Hozd létre a ghee-t: Amikor a tej már meleg, elkezd elválni a zsiradék. A zsiradékot egy fém kanállal szedd le a tetejéről, és folytasd ezt a folyamatot, amíg teljesen el nem távolítod a tejetől.

    A ghee elkészítése hosszabb időt is igénybe vehet, mivel a tej felületén lévő habot folyamatosan el kell távolítani.

    3

    Ha az összes víz elpárolgott és csak a zsiradék maradt, add hozzá a kurkuma port és egy csipet sót. Keverd alaposan össze.

    A kurkuma adja a ghee-nek a jellegzetes színét és ízét, de ne használd túl sokat, mert dominálhatja az ízeket.

    4

    A ghee-t egy tiszta edénybe öntsd át, és hagyd kihűlni. Amikor megszilárdul, készen áll a használatra.

    A ghee hosszú ideig eláll, ezért érdemes hűvös, sötét helyen tárolni, hogy megőrizze a frissességét.