Kurkumás kókuszos rizs tálalva

Kurkumás kókuszos rizs

A kurkumás kókuszos rizs egy egzotikus, aromás fogás, amely a délkelet-ázsiai konyha egyik különleges ízvilágát hozza el. A kókusztej gazdag krémessége tökéletesen kiegyensúlyozza a kurkuma földes, enyhén borsos karakterét, míg a pirított kókuszreszelék enyhe ropogósságot ad az ételnek. Ez a recept ideális választás, ha egy könnyed, mégis ízgazdag köretet keresel hal-, csirke- vagy vegetáriánus fogások mellé. A kurkuma és a kókusztej kombinációja különösen népszerű Indiában és más ázsiai országokban, ahol a rizst gyakran fűszerezik gyógyhatású fűszerekkel és édes aromákkal. Ha szereted az egzotikus, mégis egyszerűen elkészíthető ételeket, ezt a receptet mindenképpen érdemes kipróbálnod. Könnyed, illatos és harmonikus – minden falat egy kis trópusi utazás!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
300 ml Kókusztej
100 ml Víz
1 tk. Kurkumapor
20 g Kókuszreszelék
10 ml Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Feketebors
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át alaposan a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    A rizst addig mosd, amíg a víz teljesen átlátszó nem lesz. Ez akár 4-5 öblítést is igényelhet.

    2

    Egy közepes lábosban forrald fel a kókusztejet és a vizet egy csipet sóval, majd add hozzá a kurkumát és keverd el, hogy egyenletesen eloszoljon.

    Ha sűrű kókusztejet használsz, hígítsd egy kevés vízzel, hogy ne legyen túl tömény a rizs.

    3

    Add hozzá a rizst a forró kurkumás-kókusztejes keverékhez. Fedő alatt, alacsony lángon főzd 12-15 percig, amíg teljesen megpuhul.

    Fontos, hogy a fedőt ne emeld fel főzés közben, mert a gőz távozásával a rizs nem fog egyenletesen megfőni. Ha a rizs nem szívta fel a vizet 15 perc alatt, főzd tovább pár percig.

    4

    Amíg a rizs fő, aprítsd fel a fokhagymát és a friss koriandert. A kókuszreszeléket egy száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára 2-3 perc alatt, majd tedd félre.

    A kókuszreszeléket folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen meg. Figyelj rá, mert gyorsan megpirul.

    5

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát ne pirítsd túl sokáig, mert megéghet és keserű lesz.

    6

    Öntsd a megfőtt rizst a serpenyőbe, majd keverd át, hogy az olaj és a fokhagyma jól eloszoljon.

    Óvatosan keverd össze a rizst, hogy ne törjön össze.

    7

    Szórd bele a pirított kókuszreszeléket és az aprított koriandert, majd óvatosan keverd össze, hogy az ízek jól elvegyüljenek.

    A koriander helyett használhatsz petrezselymet is, ha nem szereted a koriander ízét.

    8

    Ízlés szerint frissen őrölt feketeborssal szórd meg, majd azonnal tálald.

    Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá egy kevés chiliport is.