Kürtőskalács Saláta

Előkészület 1 óra
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 15 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Finomliszt
50 g Kristálycukor
25 g Élesztő
250 ml Langyos tej
50 g Vaj
1 db Tojás
1 tk.
10 g Vaníliás cukor
1 tk. Őrölt fahéj
100 g Darált dió
30 g Olvasztott vaj (kenéshez)
100 g Friss salátalevél
2 db Paradicsom
1 db Uborka
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Balsamicó ecet
100 g Feta sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel körülbelül 5-10 percig.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy langyosnak érzed.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet.

    A vaj ne legyen forró, csak olvasztott, különben megfőzheti a tojást.

    3

    Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).

    A tésztacsíkokat kissé fedjék egymást a feltekeréskor, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    5

    A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukor és darált dió keverékében.

    A vaj segít, hogy a cukor és a dió rátapadjon a tésztára. Ne spórolj a fahéjas cukorral és dióval!

    6

    200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg, hogy egyenletesen piruljon.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    7

    Amikor a kürtőskalács megsült, hagyd langyosra hűlni, majd vágd kis darabokra, hogy salátában felhasználhasd.

    Ne vágd fel forrón, mert könnyen morzsálódik.

    8

    A friss salátaleveleket tedd egy nagy tálba, és add hozzá a felkockázott paradicsomot, uborkát és feta sajtot.

    Használj minél frissebb, ropogósabb salátaleveleket.

    9

    A kihűlt kürtőskalács darabokat tedd a salátára, majd locsold meg olívaolajjal és balsamicó ecettel.

    Az olívaolaj és a balzsamecet helyett használhatsz más salátaöntetet is ízlés szerint.

    10

    Jól keverd össze, és tálald frissen, hogy a saláta és a kürtőskalács ropogós, ínycsiklandó textúrája tökéletes harmóniát alkosson.

    Azonnal tálald, különben a kürtőskalács megpuhul a salátaöntettől.