LĂĄngos aranybarnĂĄra sĂŒtve, tejföllel Ă©s reszelt sajttal a tetejĂ©n

LĂĄngos

A LĂĄngos egy igazi magyar Ă©tel, amely mĂĄr Ă©vszĂĄzadok Ăłta a konyhĂĄinkban talĂĄlhatĂł. A lĂĄngos egy tĂ©szta alapĂș Ă©tel, amelyet olajban sĂŒtnek ki, Ă©s leggyakrabban fokhagymĂĄs tejföllel, reszelt sajttal, Ă©s kĂŒlönbözƑ feltĂ©tekkel kĂ­nĂĄlnak. A lĂĄngos egyszerre ropogĂłs Ă©s puha, amitƑl minden falat Ă©lmĂ©ny. A lĂĄngos egy igazi utcai Ă©tel, amelyet sokan az egĂ©sz csalĂĄd szĂĄmĂĄra egy közös program rĂ©szekĂ©nt kĂ©szĂ­tenek el.

Ez a klasszikus Ă©tel a nyĂĄri fesztivĂĄlok, piacok Ă©s egyĂ©b rendezvĂ©nyek egyik alapĂ©tke. A lĂĄngos elkĂ©szĂ­tĂ©se egyszerƱ, de a jĂł minƑsĂ©gƱ tĂ©szta Ă©s a friss hozzĂĄvalĂłk kiemelik az Ă­zeket. A lĂĄngosnak nincs egyetlen "helyes" vĂĄltozata, hiszen mindenki a sajĂĄt Ă­zlĂ©se szerint kĂ©szĂ­ti el, de az alapvetƑ hozzĂĄvalĂłk Ă©s a ropogĂłs kĂŒlseje mindig megmaradnak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 500 g Liszt
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 1 tk Cukor
⭕ 1 tk Só Info
⭕ 300 ml Langyos víz
⭕ 500 ml Olaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Morzsoljuk az Ă©lesztƑt a langyos vĂ­zbe, adjunk hozzĂĄ cukrot, Ă©s hagyjuk felfutni.

    A vĂ­z ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl hideg nem aktivĂĄlja, a tĂșl meleg pedig elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. A cukor segĂ­ti az Ă©lesztƑ tĂĄplĂĄlkozĂĄsĂĄt.

    2

    KeverjĂŒk össze a lisztet a sĂłval, majd adjuk hozzĂĄ az Ă©lesztƑs vizet, Ă©s gyĂșrjunk lĂĄgy tĂ©sztĂĄt.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl, Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș. Ha tĂșl ragacsos, adjunk hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, ha tĂșl kemĂ©ny, egy kevĂ©s vizet.

    3

    Takard le a tésztåt, és hagyd kelni meleg helyen 30-40 percig.

    A tĂ©szta akkor kelt meg megfelelƑen, ha a duplĂĄjĂĄra nƑtt. Meleg helyen gyorsabban kel meg, de ne tegyĂŒk közvetlenĂŒl hƑforrĂĄs közelĂ©be.

    4

    Oszd a tĂ©sztĂĄt kisebb adagokra, Ă©s nyĂșjtsd ki kör alakĂșra.

    A lĂĄngosokat kĂ©zzel hĂșzzuk szĂ©t, ne sodrĂłfĂĄval nyĂșjtsuk, hogy levegƑsebb legyen a tĂ©sztĂĄja.

    5

    HevĂ­ts fel olajat egy serpenyƑben, Ă©s sĂŒsd a lĂĄngosokat aranybarnĂĄra mindkĂ©t oldalĂĄn.

    Az olaj legyen elĂ©g forrĂł, de ne Ă©gesse meg a lĂĄngost. Ha az olaj nem elĂ©g forrĂł, a lĂĄngos megszĂ­vja magĂĄt olajjal. Ne tegyĂŒnk tĂșl sok lĂĄngost egyszerre a serpenyƑbe, mert lehƱti az olajat.

    6

    Tålald tejföllel és reszelt sajttal.

    Kínålhatjuk fokhagymås olajjal, vagy mås feltétekkel is, ízlés szerint.