A LĂĄngos egy igazi magyar Ă©tel, amely mĂĄr Ă©vszĂĄzadok Ăłta a konyhĂĄinkban talĂĄlhatĂł. A lĂĄngos egy tĂ©szta alapĂș Ă©tel, amelyet olajban sĂŒtnek ki, Ă©s leggyakrabban fokhagymĂĄs tejföllel, reszelt sajttal, Ă©s kĂŒlönbözĆ feltĂ©tekkel kĂnĂĄlnak. A lĂĄngos egyszerre ropogĂłs Ă©s puha, amitĆl minden falat Ă©lmĂ©ny. A lĂĄngos egy igazi utcai Ă©tel, amelyet sokan az egĂ©sz csalĂĄd szĂĄmĂĄra egy közös program rĂ©szekĂ©nt kĂ©szĂtenek el.
Ez a klasszikus Ă©tel a nyĂĄri fesztivĂĄlok, piacok Ă©s egyĂ©b rendezvĂ©nyek egyik alapĂ©tke. A lĂĄngos elkĂ©szĂtĂ©se egyszerƱ, de a jĂł minĆsĂ©gƱ tĂ©szta Ă©s a friss hozzĂĄvalĂłk kiemelik az Ăzeket. A lĂĄngosnak nincs egyetlen "helyes" vĂĄltozata, hiszen mindenki a sajĂĄt ĂzlĂ©se szerint kĂ©szĂti el, de az alapvetĆ hozzĂĄvalĂłk Ă©s a ropogĂłs kĂŒlseje mindig megmaradnak.
Morzsoljuk az Ă©lesztĆt a langyos vĂzbe, adjunk hozzĂĄ cukrot, Ă©s hagyjuk felfutni.
A vĂz ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert a tĂșl hideg nem aktivĂĄlja, a tĂșl meleg pedig elpusztĂtja az Ă©lesztĆt. A cukor segĂti az Ă©lesztĆ tĂĄplĂĄlkozĂĄsĂĄt.
KeverjĂŒk össze a lisztet a sĂłval, majd adjuk hozzĂĄ az Ă©lesztĆs vizet, Ă©s gyĂșrjunk lĂĄgy tĂ©sztĂĄt.
A tĂ©szta akkor jĂł, ha elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl, Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș. Ha tĂșl ragacsos, adjunk hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, ha tĂșl kemĂ©ny, egy kevĂ©s vizet.
Takard le a tésztåt, és hagyd kelni meleg helyen 30-40 percig.
A tĂ©szta akkor kelt meg megfelelĆen, ha a duplĂĄjĂĄra nĆtt. Meleg helyen gyorsabban kel meg, de ne tegyĂŒk közvetlenĂŒl hĆforrĂĄs közelĂ©be.
Oszd a tĂ©sztĂĄt kisebb adagokra, Ă©s nyĂșjtsd ki kör alakĂșra.
A lĂĄngosokat kĂ©zzel hĂșzzuk szĂ©t, ne sodrĂłfĂĄval nyĂșjtsuk, hogy levegĆsebb legyen a tĂ©sztĂĄja.
HevĂts fel olajat egy serpenyĆben, Ă©s sĂŒsd a lĂĄngosokat aranybarnĂĄra mindkĂ©t oldalĂĄn.
Az olaj legyen elĂ©g forrĂł, de ne Ă©gesse meg a lĂĄngost. Ha az olaj nem elĂ©g forrĂł, a lĂĄngos megszĂvja magĂĄt olajjal. Ne tegyĂŒnk tĂșl sok lĂĄngost egyszerre a serpenyĆbe, mert lehƱti az olajat.
Tålald tejföllel és reszelt sajttal.
KĂnĂĄlhatjuk fokhagymĂĄs olajjal, vagy mĂĄs feltĂ©tekkel is, ĂzlĂ©s szerint.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.