Leipäjuusto, aranybarnára sült finn sajt kerek formában, fából készült tányéron

Leipäjuusto klasszikus változat

A leipäjuusto, más néven \'kenyérsajt\', egy évszázadok óta ismert különlegesség Észak-Finnországban, különösen Lappföldön. Történeti háttér: A finnek eredetileg rénszarvas-, kecske- vagy tehéntejből készítették, és füstöléssel vagy parázson sütéssel tették tartósabbá. Technikai tanács: A klasszikus változat alacsony zsírtartalmú tejből készül, amit enyhén karamellizálnak, így alakul ki a sajt egyedi pöttyözött mintázata. Érzelmi felvezetés: A leipäjuusto felszolgálásakor gyakran hallani, ahogy finoman nyikordul a fogak alatt – innen ered a beceneve is: „nyikorgó sajt”. Kiváló választás ünnepi reggelikhez, előételként vagy desszertként lekvárral tálalva. Fogyasztása egy falatnyi utazás a finn vidéki élet egyszerű, de gazdag ízeibe.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
960 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 l Friss tehéntej
1 tk.
1 tk. Folyékony oltóenzim

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Öntsd a tejet egy nagy lábasba, és melegítsd fel körülbelül 36–37°C-ra, ami a testhőmérséklethez közeli. Ez az ideális hőmérséklet az oltóenzim működéséhez.

    Használj konyhai hőmérőt a pontos hőmérséklet méréséhez – a túl magas hő károsíthatja az enzimet.

    2

    Add hozzá a folyékony oltóenzimet, és keverd el finoman. Takard le az edényt, és hagyd állni szobahőmérsékleten 30–40 percig, míg a tej megszilárdul, és egy nagy túrószerű alvadékot kapsz.

    Ne mozgassuk az edényt az alvadás alatt – ez segít egyenletes állagot kialakítani.

    3

    Ha az alvadék összeállt, vágd fel késsel kb. 1 cm-es kockákra, hogy a savó el tudjon különülni. Ezután hagyd állni további 10 percig.

    Használj hosszú pengéjű kést, és vágd átlósan is, hogy a savó jobban eltávozzon.

    4

    Óvatosan melegítsd a keveréket alacsony hőfokon 38–40°C-ra, közben lassan kevergetve, míg a savó elkezd kiválni, és a túró darabosabbá válik. Ez kb. 15 percig tart.

    Ne forrald fel! A cél a savó lassú kiválasztása, nem a főzés.

    5

    Szűrd le a túrót egy sűrű szűrőn vagy gézlapon keresztül. Nyomkodd ki óvatosan a felesleges savót, majd keverd el benne a sót egyenletesen.

    Használj gézlappal kibélelt szűrőt, így könnyebb lesz kiemelni és formázni is.

    6

    Formázz a túróból egy kb. 2-3 cm vastag kerek lepényt. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 225°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig, míg enyhén megpirul a teteje.

    A klasszikus leipäjuustónak világos, pöttyös felülete van – ne süsd túl, csak enyhén barnuljon meg!

    7

    A megsült sajtot hagyd langyosra hűlni, majd szeleteld vagy tépkedd kisebb darabokra. Hagyományosan melegítve, nyírfacukorral vagy lekvárral kínálják.

    Fogyasztás előtt röviden felmelegítheted – így visszanyeri eredeti, enyhén gumis állagát.