Öntsd a tejet egy nagy lábasba, és melegítsd fel körülbelül 36–37°C-ra, ami a testhőmérséklethez közeli. Ez az ideális hőmérséklet az oltóenzim működéséhez.
Használj konyhai hőmérőt a pontos hőmérséklet méréséhez – a túl magas hő károsíthatja az enzimet.
Add hozzá a folyékony oltóenzimet, és keverd el finoman. Takard le az edényt, és hagyd állni szobahőmérsékleten 30–40 percig, míg a tej megszilárdul, és egy nagy túrószerű alvadékot kapsz.
Ne mozgassuk az edényt az alvadás alatt – ez segít egyenletes állagot kialakítani.
Ha az alvadék összeállt, vágd fel késsel kb. 1 cm-es kockákra, hogy a savó el tudjon különülni. Ezután hagyd állni további 10 percig.
Használj hosszú pengéjű kést, és vágd átlósan is, hogy a savó jobban eltávozzon.
Óvatosan melegítsd a keveréket alacsony hőfokon 38–40°C-ra, közben lassan kevergetve, míg a savó elkezd kiválni, és a túró darabosabbá válik. Ez kb. 15 percig tart.
Ne forrald fel! A cél a savó lassú kiválasztása, nem a főzés.
Szűrd le a túrót egy sűrű szűrőn vagy gézlapon keresztül. Nyomkodd ki óvatosan a felesleges savót, majd keverd el benne a sót egyenletesen.
Használj gézlappal kibélelt szűrőt, így könnyebb lesz kiemelni és formázni is.
Formázz a túróból egy kb. 2-3 cm vastag kerek lepényt. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 225°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig, míg enyhén megpirul a teteje.
A klasszikus leipäjuustónak világos, pöttyös felülete van – ne süsd túl, csak enyhén barnuljon meg!
A megsült sajtot hagyd langyosra hűlni, majd szeleteld vagy tépkedd kisebb darabokra. Hagyományosan melegítve, nyírfacukorral vagy lekvárral kínálják.
Fogyasztás előtt röviden felmelegítheted – így visszanyeri eredeti, enyhén gumis állagát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.