Leipäjuusto lakkahabos változat, áfonyával és tejszínes habbal tálalva

Leipäjuusto lakkahabos változat

A Leipäjuusto, amely Finnország hagyományos sajtja, már régóta a finn gasztronómia egyik jellemző eleme. Az édes lakkahabos változat új dimenziót ad ennek a hagyományos ételnek. A friss lakkát és a tejszínt párosítva, egy igazán különleges desszertet kapunk. Eredetileg a finn vidéken készítették ezt a desszertet, és a lakkahab tökéletesen illik a Leipäjuusto enyhén sós ízéhez, miközben friss, édes ízélményt biztosít a fogyasztónak. Az étel eleganciája és egyszerűsége tökéletes választássá teszi bármilyen ünnepi alkalomra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 2 óra 30 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Leipäjuusto
150 g Lakka (aranyáfonya)
100 ml Tejszín
50 g Cukor
1 tk. Vaníliás cukor
1 tk. Zselatin
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lakkához áztasd be a zselatint a vízbe, majd hagyd állni 5 percig, hogy megpuhuljon.

    A zselatin vízben való áztatása segít abban, hogy könnyen feloldódjon és ne legyen csomós.

    2

    Egy kisebb lábasban melegítsd fel a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral, de ne forrald fel, csak addig, amíg a cukor feloldódik.

    Ha a tejszín túl forró lesz, a habosításnál nem lesz olyan könnyű dolgozni vele, ezért ügyelj a hőmérsékletre.

    3

    A meleg tejszínhez add hozzá a már feloldott zselatint, és keverd simára. Húzd le a tűzről, majd hagyd hűlni szobahőmérsékletre.

    Ügyelj arra, hogy a zselatin teljesen feloldódjon a tejszínben, különben csomós lesz.

    4

    A lakkához használt áfonya felét tedd egy botmixerbe, és pürésítsd simára. A maradékot tartsd félre, hogy később díszítéshez használd.

    A friss lakka íze igazán frissítő, de fagyasztott is tökéletesen működik.

    5

    Miután a tejszínes keverék lehűlt, öntsd a pürésített áfonyát hozzá, és keverd el alaposan. Tedd hűtőbe, hogy megdermedjen, legalább 2 órára.

    A hűtés segít, hogy a hab egyenletesen megszilárduljon és könnyen formázható legyen.

    6

    A Leipäjuustot szeleteld fel és tálald egy tányérra. A hűtött lakkahabot egy habzsákba töltsd, és díszítsd vele a sajtokat.

    A Leipäjuusto igazán finom, ha enyhén melegíted a sajtot sütés előtt, így jobban kiemelkednek az ízei.

    7

    A maradék áfonyát tedd a hab tetejére díszítésként, és tálald az ételt frissmentával vagy egy kis pirított kenyérrel.

    A pirított kenyér egy kis ropogósságot ad az ételhez, és igazán harmonizál a lágy sajttal és a friss lakkahabbal.