Lekváros kürtőskalács tálalva

Lekváros Kürtőskalács

A kürtőskalács az egyik legismertebb magyar édesség, amely Erdélyből származik. A hagyományos változatot most egy szaftos lekváros töltelékkel egészítettük ki, amely gazdagabbá és ízletesebbé teszi ezt a népszerű süteményt. A pirított dióval megszórva az édesség még izgalmasabbá válik, ropogós textúrát adva a puha tésztának és az édes lekvárnak. Ez a recept ideális választás egy délutáni kávé mellé vagy egy különleges alkalomra.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 15 perc
940 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Finomliszt
100 g Kristálycukor
25 g Élesztő
250 ml Langyos tej
50 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
1 tk. Fahéj
2 ek. Vaníliás cukor
50 g Porcukor
200 g Gyümölcslekvár
50 g Pirított dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl magas hőmérséklet elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.

    A vaj ne legyen forró, csak olvasztott, különben megfőzheti a tojást.

    3

    Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).

    A tésztacsíkokat kissé fedjék egymást a feltekeréskor, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

    5

    A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.

    A vaj segít, hogy a fahéjas cukor rátapadjon a tésztára. Használj bőségesen fahéjas cukrot!

    6

    200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    7

    Hagyd a kürtőskalácsot langyosra hűlni, majd a belsejét töltsd meg bőségesen a kedvenc gyümölcslekvároddal.

    A lekvárt akkor a legkönnyebb beletölteni, ha a kürtőskalács már langyos, de még nem hűlt ki teljesen.

    8

    Szórd meg pirított dióval a tetejét, hogy extra ropogós textúrát adj az édességnek.

    A dió pirítása fokozza az ízét. A dió helyett használhatsz más magvakat is.

    9

    Azonnal tálald, hogy a lekvár szaftos maradjon, és az ízek tökéletes harmóniát alkossanak.

    Frissen a legfinomabb, amikor a tészta még ropogós és a lekvár szaftos.