Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl magas hőmérséklet elpusztítja az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
A vaj ne legyen forró, csak olvasztott, különben megfőzheti a tojást.
Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz.
A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).
A tésztacsíkokat kissé fedjék egymást a feltekeréskor, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segít, hogy a fahéjas cukor rátapadjon a tésztára. Használj bőségesen fahéjas cukrot!
200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd a kürtőskalácsot langyosra hűlni, majd a belsejét töltsd meg bőségesen a kedvenc gyümölcslekvároddal.
A lekvárt akkor a legkönnyebb beletölteni, ha a kürtőskalács már langyos, de még nem hűlt ki teljesen.
Szórd meg pirított dióval a tetejét, hogy extra ropogós textúrát adj az édességnek.
A dió pirítása fokozza az ízét. A dió helyett használhatsz más magvakat is.
Azonnal tálald, hogy a lekvár szaftos maradjon, és az ízek tökéletes harmóniát alkossanak.
Frissen a legfinomabb, amikor a tészta még ropogós és a lekvár szaftos.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.