Krémes lencsekrémleves tálalva

Lencsekrémleves

A lencsekrémleves egy gazdag, tápláló és selymes leves, amely különösen népszerű a hűvösebb hónapokban. A lencse magas fehérjetartalmának köszönhetően kiváló választás vegetáriánus étrendhez is. Képzeld el, ahogy a frissen főtt, aranybarna leves illata betölti a konyhát, miközben a pirított lencseszemek ropogós textúrát adnak a tálaláskor. Az elkészítés egyik titka, hogy a lencsét kellően puhára főzzük, majd teljesen simára pürésítjük, így a leves selymes és könnyen emészthető lesz. Ezzel a recepttel garantáltan tökéletes lencsekrémlevest készíthetsz otthon!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Vörös lencse
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
5 g
2 g Bors
2 g Pirospaprika
2 g Római kömény

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vörös lencsét alaposan mosd meg, majd csepegtesd le.

    A lencse mosása eltávolítja a szennyeződéseket és a felesleges keményítőt, ami segíthet megelőzni a túlzott habzást főzés közben.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

    A vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát pedig finomra vágd, hogy egyenletesen főjenek meg.

    3

    Egy lábasban olvaszd fel a vajat, és párold meg benne a hagymát és a fokhagymát közepes lángon, amíg üveges nem lesz.

    Vigyázz, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert az befolyásolhatja a leves ízét. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne égjen le.

    4

    Add hozzá a vörös lencsét, majd keverd át a fűszerekkel együtt (pirospaprika, római kömény).

    A fűszereket érdemes a lencsével együtt átpirítani, hogy jobban kiadják az aromájukat.

    5

    Öntsd fel az alaplével, és főzd közepes lángon 20 percig, amíg a lencse teljesen megpuhul.

    Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad a levesnek.

    6

    Egy botmixer segítségével pürésítsd a levest, amíg teljesen sima állagú nem lesz.

    Óvatosan pürésítsd a forró levest, hogy ne fröccsenjen ki. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben hagyd kicsit hűlni a levest.

    7

    Öntsd hozzá a tejszínt, majd ízesítsd sóval és borssal. Keverd jól össze, és forrald még 2-3 percig.

    A tejszín hozzáadása opcionális, de krémesebbé teszi a levest. Ha vegán verziót szeretnél, használj növényi tejszínt.

    8

    Tálalás előtt hagyd kissé hűlni, majd díszítsd pirított lencseszemekkel vagy friss petrezselyemmel.

    A pirított lencseszemek ropogós textúrát adnak a levesnek. A petrezselyem frissességet kölcsönöz.