A lisztet szitáld egy nagy tálba, keverd hozzá a sót. Add hozzá a tojást, majd fokozatosan a vizet, miközben kevered. Ha a tészta összeállt, tedd lisztezett felületre, és gyúrd 8–10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. TIPP: A jól gyúrt tészta nem tapad a kezedhez, de lágy és formázható marad.
A tészta akkor lesz igazán finom, ha a lisztet és a vizet fokozatosan adagolod, és alaposan összegyúrod.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentesd 30 percig szobahőmérsékleten. Ez idő alatt a tészta pihentetése megkönnyíti a nyújtást és a töltést.
A pihentetés alatt a tészta lazább lesz, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Egy keverőtálban dolgozd össze a túrót a cukorral és a vaníliás cukorral. Ízlés szerint ízesítheted még reszelt citromhéjjal vagy kevés fahéjjal is, de ez nem kötelező. TIPP: A töltelék akkor a legjobb, ha nem túl nedves, különben eláztatja a tésztát.
Ha a túró túl nedves, nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet egy konyharuhával.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki vékonyra, kb. 2 mm vastagra. Egy pohár segítségével szaggass belőle köröket, és mindegyik közepére tegyél egy kiskanálnyi túrós tölteléket.
A köröket szaggatás után takard le fóliával, hogy ne száradjanak ki.
Hajtsd félbe a tésztakört, és nyomd össze a széleit ujjal vagy villa segítségével, hogy a töltelék bent maradjon. TIPP: Ha a tészta nem tapad jól, enyhén nedvesítsd meg a szélét.
A villa használatával nem csak összenyomhatod a tésztát, hanem szép mintát is adhatsz neki.
Forralj bő vizet, enyhén sózd meg, majd adagokban főzd ki a pierogikat 3–4 perc alatt, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután még 1–2 percig főzd őket, majd szűrőkanállal vedd ki.
A pierogikat óvatosan tedd a forró vízbe, hogy ne fröccsenjen rád.
Tálald melegen vagy langyosan. Szórd meg porcukorral, és kínálj mellé tejfölt. TIPP: Ha ropogósabb textúrát szeretnél, a főtt pierogikat serpenyőben kevés vajon átsütheted.
A túrós pierogihoz jól illik a gyümölcslekvár is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.