Túrós lengyel pierogi porcukorral és tejföllel tálalva

Lengyel túrós pierogi

A túrós pierogi Lengyelország egyik legkedveltebb édes fogása, amelyet gyakran desszertként vagy könnyű főételként tálalnak. Eredete több évszázadra nyúlik vissza, és a paraszti konyhában vált népszerűvé, ahol a túró és liszt gyakran kéznél volt. A lengyel konyha fontos része maradt, különösen ünnepekkor vagy vasárnapi családi ebédeken. A konyha megtelik az édes vanília és főtt túró illatával, miközben a pierogik lassan főnek. Minden falat nosztalgiát idéz: egy régi recept ízét, amit nagyanyáink is készítettek. A túrós pierogi sikerének titka a tökéletes arányú, nem túl nedves töltelék és a vékony, rugalmas tészta. Tipp: Tálalhatod frissen átszitált porcukorral, hideg tejföllel, de akár fahéjas vajjal meglocsolva is.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 55 perc
760 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Búzaliszt
1 db Tojás
150 ml Víz
1 tk.
300 g Túró
50 g Cukor
1 cs. Vaníliás cukor
150 g Tejföl
1 ek. Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, keverd hozzá a sót. Add hozzá a tojást, majd fokozatosan a vizet, miközben kevered. Ha a tészta összeállt, tedd lisztezett felületre, és gyúrd 8–10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. TIPP: A jól gyúrt tészta nem tapad a kezedhez, de lágy és formázható marad.

    A tészta akkor lesz igazán finom, ha a lisztet és a vizet fokozatosan adagolod, és alaposan összegyúrod.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és pihentesd 30 percig szobahőmérsékleten. Ez idő alatt a tészta pihentetése megkönnyíti a nyújtást és a töltést.

    A pihentetés alatt a tészta lazább lesz, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    3

    Egy keverőtálban dolgozd össze a túrót a cukorral és a vaníliás cukorral. Ízlés szerint ízesítheted még reszelt citromhéjjal vagy kevés fahéjjal is, de ez nem kötelező. TIPP: A töltelék akkor a legjobb, ha nem túl nedves, különben eláztatja a tésztát.

    Ha a túró túl nedves, nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet egy konyharuhával.

    4

    A pihentetett tésztát nyújtsd ki vékonyra, kb. 2 mm vastagra. Egy pohár segítségével szaggass belőle köröket, és mindegyik közepére tegyél egy kiskanálnyi túrós tölteléket.

    A köröket szaggatás után takard le fóliával, hogy ne száradjanak ki.

    5

    Hajtsd félbe a tésztakört, és nyomd össze a széleit ujjal vagy villa segítségével, hogy a töltelék bent maradjon. TIPP: Ha a tészta nem tapad jól, enyhén nedvesítsd meg a szélét.

    A villa használatával nem csak összenyomhatod a tésztát, hanem szép mintát is adhatsz neki.

    6

    Forralj bő vizet, enyhén sózd meg, majd adagokban főzd ki a pierogikat 3–4 perc alatt, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután még 1–2 percig főzd őket, majd szűrőkanállal vedd ki.

    A pierogikat óvatosan tedd a forró vízbe, hogy ne fröccsenjen rád.

    7

    Tálald melegen vagy langyosan. Szórd meg porcukorral, és kínálj mellé tejfölt. TIPP: Ha ropogósabb textúrát szeretnél, a főtt pierogikat serpenyőben kevés vajon átsütheted.

    A túrós pierogihoz jól illik a gyümölcslekvár is.