Friss lepinja olívaolajjal meglocsolva, melegen tálalva.

Lepinja olívaolajjal

A lepinja egy hagyományos balkáni étel, amely különböző formákban és töltelékekkel készíthető. Az egyszerű olívaolajjal locsolt lepinja a legfinomabb, mivel az olívaolaj gazdag ízt ad az ételnek, miközben a tészta puha és levegős marad. A lepinja története több évtizedre nyúlik vissza, és az étel igazi klasszikussá vált a balkáni konyhában. Ezt az ételt gyakran tálalják húsos ételek, pörköltek vagy saláták mellé, de magában is finom snack lehet. A lepinyát grillezve is készíthetjük, így különleges textúrát és ízt adva a végeredménynek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér liszt
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
300 ml Meleg víz
1 tk.
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízhez add hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverd el, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    Ha az élesztő nem kezd habosodni, valószínűleg nem volt elég meleg a víz, és jobb, ha új élesztőt használsz.

    2

    A lisztet szitáld át egy nagy tálba, majd add hozzá a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat. Keverd össze, amíg a tészta összeáll.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    A tésztát dagaszd simára és rugalmasra kb. 10 percig. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet, de ne túl sokat.

    A tészta akkor lesz megfelelő, ha már nem ragad a kezedhez, és rugalmas, puha állaga lesz.

    4

    Tedd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, vagy amíg a tészta duplájára nő.

    A keléshez a legjobb hely a konyha melege, de ha nincs elég meleg, a tálat teheted egy meleg vízzel teli edény fölé is.

    5

    Miután megkelt a tészta, oszd fel kisebb adagokra, és formázz belőlük kis gombócokat. Minden gombócot lapíts ki kerek formájúra.

    A lepinyákat egyenletes méretűre formáld, hogy egyenletesen süljenek.

    6

    Egy serpenyőt melegíts elő közepes lángon, és süsd ki a lepinyákat mindkét oldalukon 2-3 percig, amíg szép aranybarna lesz.

    A lepinyák akkor lesznek a legfinomabbak, ha az olajforgácsokat a serpenyőben szép egyenletesen oszlatod el.

    7

    Miután elkészült, a lepinyákat azonnal tálalhatod, meleg olívaolajjal meglocsolva.

    A lepinyák akkor a legfinomabbak, ha melegen tálalod őket, és friss olívaolajjal locsolod meg.