Levendulás parfé tálalva

Levendulás parfé

A levendula már az ókori rómaiak idején is népszerű volt – nemcsak illatosításra, hanem gyógyhatásai miatt is használták. A modern gasztronómiában ma már ehető formában is visszatért, és különleges ízvilágot kölcsönöz desszerteknek. A levendulás parfé egyszerre hűsítő és elegáns, kiváló választás nyári estékre vagy különleges vacsorák végére. Technikailag fontos, hogy csak ehető levendulát használjunk, és ne áztassuk túl sokáig, mert intenzív lehet. Egy kis reszelt citromhéj vagy méz is remekül illik hozzá, ha még izgalmasabb ízélményre vágysz. Ez a parfé nemcsak ízében, de látványában is lenyűgöző.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 25 perc
1460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
2 tk. Szárított ehető levendula
250 ml Habtejszín
150 ml Sűrített tej
1 tk. Vanília kivonat
30 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj fel 100 ml habtejszínt, majd húzd le a tűzről, és keverd bele az ehető szárított levendulát. Fedd le, és hagyd állni 15 percig, hogy kiázzon. Ezután szűrd le, és hűtsd le teljesen. TIPP: Ne hagyd túl sokáig ázni, mert keserű lehet.

    Fontos, hogy ehető levendulát használj, mert a dísznövényként árult levendula nem alkalmas fogyasztásra.

    2

    A maradék hideg habtejszínt verd kemény habbá. A megfelelő hab eléréséhez hideg tálat és habverőt használj.

    A tejszínt akkor jó, ha kemény csúcsokat képez, de nem száraz.

    3

    Egy tálban keverd össze a levendulás tejszínt, sűrített tejet, cukrot és a vaníliát. Keverd addig, míg egynemű, krémes állagot kapsz.

    A levendulás tejszínt érdemes előző nap elkészíteni, hogy a levendula íze jól átjárja. Ehhez áztasd a tejszínben a levendulát legalább 12 órán át, majd szűrd le.

    4

    Óvatos mozdulatokkal forgasd bele a felvert tejszínt a levendulás keverékbe. Ne keverd túl, hogy a hab könnyedsége megmaradjon.

    A tejszínt lassan, alulról felfelé forgasd bele, hogy ne törjön össze.

    5

    Öntsd a kész parféalapot formákba vagy egy nagyobb tálba. Simítsd el a tetejét, fedd le, majd helyezd fagyasztóba legalább 6 órára vagy egy éjszakára.

    Ha szilikon formát használsz, könnyebben kifordíthatod a kész parfét.

    6

    Tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból. A tetejét kevés ehető levendulával és egy kis tejszínhabbal díszítheted.

    A parfét tálalás előtt egy forró vízbe mártott késsel szeletelve könnyebben vághatod.