Lihapiirakka darált marhahússal, aranybarnára sütve és félbevágva tálalva

Lihapiirakka darált marhahússal

A Lihapiirakka a finn konyha egyik legismertebb és legkedveltebb utcai étele. A 20. század elején jelent meg először Helsinkiben, és gyorsan a munkások kedvelt fogásává vált a kiadós és olcsó összetevői miatt. Eredetileg maradék húsból készítették, amit kelt tésztába töltöttek, majd forró olajban sütöttek aranybarnára. Technikai tanács: a tészta kelesztésére szánj időt, hiszen ez biztosítja a könnyed, de mégis laktató állagot. A töltelék ne legyen túl nedves – különben szétnyithatja a tésztát sütés közben. A friss, ropogós kérgű tésztaburok belsejében gőzölgő, fűszeres darált hús található. Ez az étel kiváló választás utcai ételként, uzsonnára vagy akár egy gyors ebédre is. Ahogy az aranybarna, forrón gőzölgő tészta reped, és a szaftos töltelék előtűnik – valódi finn komfortétel élmény!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Közben mérd ki a lisztet, sót, és olvaszd meg a vajat.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró – ha túlmelegszik, elpusztítja az élesztőt.

    2

    A felfutott élesztőt öntsd a liszthez, add hozzá a sót és az olvasztott vajat. Gyúrd össze ruganyos tésztává. Takarva keleszd meleg helyen 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas, és nem ragad a kezedhez – ha szükséges, kevés lisztet adhatsz még hozzá.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a darált húst, sót és borsot. Pirítsd, míg teljesen átsül és zsírjára sül.

    Ha túl sok levet enged a hús, párologtasd el – a töltelék akkor lesz ideális, ha nem túl nedves.

    4

    A megkelt tésztát oszd kb. 8 egyforma részre. Nyújtsd őket ovális formájúra, és a közepükre kanalazz a húsos töltelékből. Hajtsd össze, és jól nyomkodd le a széleit.

    A tészta szélét vizezd be ujjaddal, így jobban összetapad, nem nyílik szét a sütés közben.

    5

    Egy mélyebb edényben hevíts olajat kb. 170°C-ra. Süsd ki a lihapiirakkát oldalanként 2-3 percig, míg aranybarna lesz. Papírtörlőre szedd, hogy a felesleges olajat leitassa.

    Az olaj hőmérsékletét úgy ellenőrizheted, hogy egy kis darab tésztát dobsz bele – ha azonnal feljön, és pezseg, megfelelő.