Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Közben mérd ki a lisztet, sót, és olvaszd meg a vajat.
Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró – ha túlmelegszik, elpusztítja az élesztőt.
A felfutott élesztőt öntsd a liszthez, add hozzá a sót és az olvasztott vajat. Gyúrd össze ruganyos tésztává. Takarva keleszd meleg helyen 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas, és nem ragad a kezedhez – ha szükséges, kevés lisztet adhatsz még hozzá.
Közben készítsd el a tölteléket: egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a darált húst, sót és borsot. Pirítsd, míg teljesen átsül és zsírjára sül.
Ha túl sok levet enged a hús, párologtasd el – a töltelék akkor lesz ideális, ha nem túl nedves.
A megkelt tésztát oszd kb. 8 egyforma részre. Nyújtsd őket ovális formájúra, és a közepükre kanalazz a húsos töltelékből. Hajtsd össze, és jól nyomkodd le a széleit.
A tészta szélét vizezd be ujjaddal, így jobban összetapad, nem nyílik szét a sütés közben.
Egy mélyebb edényben hevíts olajat kb. 170°C-ra. Süsd ki a lihapiirakkát oldalanként 2-3 percig, míg aranybarna lesz. Papírtörlőre szedd, hogy a felesleges olajat leitassa.
Az olaj hőmérsékletét úgy ellenőrizheted, hogy egy kis darab tésztát dobsz bele – ha azonnal feljön, és pezseg, megfelelő.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.