Lihapiirakka főtt tojással tálalva egy tálon, ropogós külsővel

Lihapiirakka főtt tojással

A Lihapiirakka, Finnország egyik legismertebb péksüteménye, a hagyományos finn étkezés részét képezi. A hússal és tojással töltött tészta ropogósra sül, és gazdag ízével népszerű gyorsétkezési fogás. A története több évszázadra nyúlik vissza, és a helyi piacokon gyakran lehet frissen készítve vásárolni. Az étel egyszerűségében rejlik a varázsa, hiszen a darált hús és tojás tökéletesen illik a ropogós tésztához.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizzaliszt
10 g Hidratált élesztő
300 ml Meleg víz
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
400 g Friss darált hús (sertés vagy marha)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Paprika
2 db Tojás
0.5 tk. Piper
1 tk. Fűszerpaprika
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, élesztőt, sót és olívaolajat egy nagy tálban keverd össze. Add hozzá a meleg vizet, és gyúrd össze a tésztát, amíg sima, rugalmas nem lesz. Hagyjuk pihenni 1 órán át, hogy a tészta megkeljen.

    A tészta megfelelő rugalmasságának érdekében ügyelj arra, hogy ne legyen túl száraz vagy túl ragacsos. Ha túl kemény, adj hozzá még egy kis vizet.

    2

    Közben készítsd el a tölteléket: A hagymát és a fokhagymát apróra vágd, és a paprikát is darabold fel. Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát és fokhagymát olajban, amíg üveges nem lesz.

    A fokhagyma gyorsan megéghet, ezért ügyelj arra, hogy alacsonyabb hőmérsékleten pirítsd, így nem lesz keserű.

    3

    Add hozzá a darált húst a serpenyőbe, és pirítsd meg, amíg jól átsül. Sózd, borsozd, és szórd meg fűszerpaprikával. Miután a hús megpuhult, tedd félre, hogy hűljön le.

    A hús ízesítésekor használhatsz egyéb fűszereket is, mint például kömény vagy majoránna, hogy fokozd az ízeket.

    4

    Főzd meg a tojásokat 10-12 percig, majd hámozd meg őket, és szeleteld fel.

    A tojásokat hideg vízben hűtsd le, hogy könnyebben lehúzhatók legyenek a héjuk.

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd fel kis golyókra (kb. 8-10 darabra), és nyújtsd ki őket kerek lapokra. Minden tésztalap közepére tegyél egy kanál darált húsos tölteléket, egy szelet tojást, majd hajtsd össze a tésztát, és formázz belőle egy kis batyut.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a sütés közben könnyen eltörhet, és a töltelék kifolyhat.

    6

    Egy serpenyőben hevíts olajat, majd süsd ki a batyukat 4-5 percig mindkét oldalon, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

    A forró olaj segít abban, hogy a batyuk kívül ropogósak, míg belül puhák legyenek.

    7

    Tálald a kész lihapiirakkákat frissen, és ha szeretnéd, szórhatsz rá egy kis extra fűszerpaprikát, hogy még ízletesebb legyen.

    A fűszerpaprika nemcsak ízt ad, hanem színt is, így a tálalásnál is szép színt biztosít.