Lihapiirakka sütőben sütve, aranybarna tésztával, töltelékkel tálalva

Lihapiirakka sütőben sütve

A Lihapiirakka sütőben sütve egy kevésbé zsíros, de ugyanolyan ízletes változata a hagyományos finn batyuknak. Eredetileg bő olajban sütötték, ám az egészségtudatosabb vagy praktikusabb megközelítés ma egyre több háztartásban a sütőben készülő verziót részesíti előnyben. A sütés során a batyuk aranybarnára sülnek, kívül ropogós, belül szaftos töltelékkel. Technikai tanács: a sütés előtt alkalmazott tojásos kenés segít abban, hogy a tészta szép színt és fényt kapjon. A töltelék klasszikus, finoman fűszerezett darált hús és hagyma kombinációja, amely tökéletesen passzol a könnyű, kelt tésztához. Ez a változat különösen ideális azok számára, akik kerülik a bő olajban sütést, de nem szeretnének lemondani a finn ízekről. Tökéletes ebédre, uzsonnára vagy akár vendéglátáshoz is. A Lihapiirakka sütőben sütve a tradicionális értékeket és a modern konyhai technikákat egyesíti egy laktató, otthonos fogásban.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Friss élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Fekete bors
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni 10 perc alatt. Közben mérd ki a lisztet, a sót, és olvaszd fel a vajat.

    Az élesztő akkor fut fel jól, ha a tej langyos – ne legyen se túl hideg, se túl meleg.

    2

    Keverd össze a lisztet, sót, felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Gyúrd sima tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán át meleg helyen.

    Ha meleg helyen keleszted a tésztát (pl. langyos sütőben), gyorsabban megkel, de ne legyen forró a környezet.

    3

    Egy serpenyőben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és pirítsd teljesen készre.

    A húst közepes lángon pirítsd, hogy ne engedjen túl sok levet – így ízesebb lesz a töltelék.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Nyújtsd oválisra, kanalazz rá tölteléket, hajtsd félbe, és nyomd le a széleket. Tedd őket sütőpapíros tepsire.

    Ha túl vastag a tészta, a közepén nem fog átsülni – törekedj egyenletes vékonyságra.

    5

    Kend meg a tészták tetejét felvert tojással, majd 180°C-ra előmelegített sütőben süsd őket kb. 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A tojásos kenés szép fényt és arany színt ad a tészta felületének – ne hagyd ki!