Lobio fokhagymával, fekete bab, fokhagyma és paradicsom keveréke friss korianderrel tálalva

Lobio fokhagymával

A Lobio egy tradicionális georgiai étel, amely főként fekete babból készül, és fűszerekkel, fokhagymával, hagymával és paradicsommal gazdagítják. Az étel rendkívül népszerű a Kaukázus térségében, és egyszerű, de ínycsiklandó alapanyagokból készül. Az ételt gyakran tálalják friss korianderrel, ami igazán frissítő ízt ad. A Lobio sokféle módon elkészíthető, de mindig gazdag fűszeres ízvilág jellemzi.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 55 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Fekete bab
1 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fűszerpaprika
1 tk. Kömény
2 ek. Olívaolaj
2 db Paradicsom
1 csipet
1 csokor Friss koriander
50 ml Vörösbor (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot alaposan öblítsd le, majd áztasd be vízbe legalább 6 órára vagy egy éjszakára.

    A babot előző este érdemes beáztatni, hogy a főzési idő rövidebb legyen.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágd, majd egy serpenyőben melegíts olívaolajat, és pirítsd meg a hagymát, amíg üveges nem lesz.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, és ne legyen keserű.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, fűszerpaprikát és köményt, és pirítsd tovább 1-2 percig, hogy a fűszerek kiengedjék az aromáikat.

    Ha túl magas lángon pirítod a fűszereket, azok megéghetnek, ami keserűvé teszi az ételt.

    4

    A paradicsomokat vágd apró kockákra, és add hozzá a serpenyőhöz. Főzd a paradicsomot, amíg a levük el nem párolog, és a keverék sűrűsödik.

    A paradicsomok segítenek gazdagítani az étel szószát, ezért fontos, hogy jól összefőjön a fűszerekkel.

    5

    Add hozzá a megáztatott babot, és öntsd fel vízzel vagy a vörösborral. Főzd közepes lángon 30-40 percig, amíg a bab teljesen megpuhul.

    A vörösbor hozzáadása még gazdagabbá teszi az ízeket, de ha nem szeretnéd alkoholos ízűre, akkor vízzel is készítheted.

    6

    Miután a bab megfőtt, sózd, és ízlés szerint friss korianderrel díszítsd.

    A koriander friss ízt ad, de ha nem szereted, el is hagyhatod.