Lobio fokhagymåval, fekete bab, fokhagyma és paradicsom keveréke friss korianderrel tålalva

Lobio fokhagymĂĄval

A Lobio egy tradicionĂĄlis georgiai Ă©tel, amely fƑkĂ©nt fekete babbĂłl kĂ©szĂŒl, Ă©s fƱszerekkel, fokhagymĂĄval, hagymĂĄval Ă©s paradicsommal gazdagĂ­tjĂĄk. Az Ă©tel rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱ a KaukĂĄzus tĂ©rsĂ©gĂ©ben, Ă©s egyszerƱ, de Ă­nycsiklandĂł alapanyagokbĂłl kĂ©szĂŒl. Az Ă©telt gyakran tĂĄlaljĂĄk friss korianderrel, ami igazĂĄn frissĂ­tƑ Ă­zt ad. A Lobio sokfĂ©le mĂłdon elkĂ©szĂ­thetƑ, de mindig gazdag fƱszeres Ă­zvilĂĄg jellemzi.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 55 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Fekete bab
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. FƱszerpaprika
⭕ 1 tk. KömĂ©ny
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csokor Friss koriander
⭕ 50 ml Vörösbor (opcionĂĄlis)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot alaposan öblítsd le, majd åztasd be vízbe legalåbb 6 óråra vagy egy éjszakåra.

    A babot elƑzƑ este Ă©rdemes beĂĄztatni, hogy a fƑzĂ©si idƑ rövidebb legyen.

    2

    A vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgd, majd egy serpenyƑben melegĂ­ts olĂ­vaolajat, Ă©s pirĂ­tsd meg a hagymĂĄt, amĂ­g ĂŒveges nem lesz.

    A hagymåt alacsony långon pirítsd, hogy ne égjen meg, és ne legyen keserƱ.

    3

    Add hozzå a fokhagymåt, fƱszerpaprikåt és köményt, és pirítsd tovåbb 1-2 percig, hogy a fƱszerek kiengedjék az aromåikat.

    Ha tĂșl magas lĂĄngon pirĂ­tod a fƱszereket, azok megĂ©ghetnek, ami keserƱvĂ© teszi az Ă©telt.

    4

    A paradicsomokat vĂĄgd aprĂł kockĂĄkra, Ă©s add hozzĂĄ a serpenyƑhöz. FƑzd a paradicsomot, amĂ­g a levĂŒk el nem pĂĄrolog, Ă©s a keverĂ©k sƱrƱsödik.

    A paradicsomok segĂ­tenek gazdagĂ­tani az Ă©tel szĂłszĂĄt, ezĂ©rt fontos, hogy jĂłl összefƑjön a fƱszerekkel.

    5

    Add hozzĂĄ a megĂĄztatott babot, Ă©s öntsd fel vĂ­zzel vagy a vörösborral. FƑzd közepes lĂĄngon 30-40 percig, amĂ­g a bab teljesen megpuhul.

    A vörösbor hozzåadåsa még gazdagabbå teszi az ízeket, de ha nem szeretnéd alkoholos ízƱre, akkor vízzel is készítheted.

    6

    MiutĂĄn a bab megfƑtt, sĂłzd, Ă©s Ă­zlĂ©s szerint friss korianderrel dĂ­szĂ­tsd.

    A koriander friss Ă­zt ad, de ha nem szereted, el is hagyhatod.