Loukoumades citromos sziruppal tálalva, fahéjjal meghintve

Loukoumades citromos sziruppal

A loukoumades a görög konyha egyik legnépszerűbb édessége, mely ropogós, fűszeres golyókat jelent, amelyeket mézes vagy citromos sziruppal locsolnak meg. A citromos szirup különleges frissességet ad a süteményeknek, amelyeket könnyedén a legjobb édességek közé emelhetünk. A hagyományos görög étkezések remek kiegészítője, de bármilyen ünnepi eseményre is ideális választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
7 g Élesztő
50 g Cukor
250 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
100 ml Tej
3 ek. Citromlé
200 ml Víz
100 g Méz
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, cukrot, sót és az élesztőt egy tálban keverd össze. Add hozzá a meleg vizet és a tejet, és keverd simára.

    A víz ne legyen túl forró, hogy ne öljük meg az élesztőt. A langyos víz ideális a tésztának.

    2

    Az elkészült tésztát hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg duplájára nő. Ez alatt az élesztő aktívvá válik.

    Ha nem találsz meleg helyet, tekerd be a tálat egy tiszta konyharuhával, hogy segítse a kelesztést.

    3

    Amikor a tészta megkelt, melegítsd fel az olajat egy közepes méretű lábasban. A megfelelő hőmérséklethez próbálj egy kis darab tésztát az olajba dobni – ha azonnal feljön a felszínre, akkor jó a hőmérséklet.

    A túl forró olajban a loukoumades gyorsan megéghetnek, így ügyelj a megfelelő hőmérsékletre!

    4

    A megkelt tésztából egy evőkanállal formázz kis gombócokat, és óvatosan helyezd őket az olajba. Fritőzben vagy egy nagy serpenyőben süsd őket aranybarnára, körülbelül 3-4 percig.

    Ha túl sűrűnek találod a tésztát, egy kis vízzel hígíthatod, hogy könnyebben formázható legyen.

    5

    Miután a loukoumades szépen megsültek, helyezd őket egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassák.

    Egy finom, ropogós külsőt kapnak, ha nem sütöd túl őket!

    6

    A citromos sziruphoz egy kis lábasban keverd össze a citromlevet, mézet és vizet, majd lassú tűzön forrald össze. Főzd 5-7 percig, amíg szirupos állagú lesz.

    Ha még édesebben szeretnéd, egy kis extra cukrot is adhatunk a sziruphoz.

    7

    A kész loukoumades-t locsold meg a citromos sziruppal, majd szórd meg fahéjjal és tálald melegen.

    A szirupot melegen tálald, hogy jobban beszívja a sütemény.