Loukoumades dióval és mézzel, aranybarna fánkok tányéron, mézzel leöntve és dióval megszórva

Loukoumades dióval és mézzel

A Loukoumades az egyik legismertebb görög édesség, amely már az ókori játékokon is népszerű volt: a győzteseket édes, mézes tésztagolyókkal jutalmazták. A hagyomány szerint mézzel és dióval tálalják, de modern változatok is léteznek, például csokoládéval vagy gyümölcsszósszal. Technikai tipp: A tökéletes loukoumades titka a jól felforrósított olaj és a lágy, de jól megkelt tészta. Ahogy a kis fánkok aranybarnára sülnek, majd mézzel és darált dióval bevonva kerülnek az asztalra, a klasszikus görög vendéglátás hangulata köszön vissza minden falatban. Ez az édesség tökéletes választás ünnepekre, családi összejövetelekre vagy akár egy vasárnapi ebéd lezárásaként is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
4 ek. Méz
50 g Dió (darált)
0.5 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, miközben folyamatosan kevered, hogy sima, lágy tésztát kapj.

    Használj fakanalat vagy robotgépet dagasztókarral. A tészta kissé ragacsos lesz – ez normális!

    2

    Fedd le a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen keleszd 1 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

    Ha hideg a konyha, a sütőt melegítsd elő 30°C-ra, majd kapcsold ki, és ott keleszd a tésztát.

    3

    Egy lábasban hevítsd fel az olajat közepes lángon. A megkelt tésztából egy teáskanál segítségével formázz kis gombócokat, és óvatosan helyezd az olajba.

    A kanalat olajozd be minden gombóc előtt, hogy a tészta ne ragadjon rá.

    4

    Süsd a fánkokat 2-3 percig, időnként megforgatva, amíg minden oldaluk szép aranybarna lesz. Ezután szedd ki őket papírtörlőre.

    Ne zsúfold túl az olajat – inkább kisebb adagokban süsd, hogy ne hűljön vissza az olaj hőmérséklete.

    5

    A meleg fánkokat locsold meg bőven mézzel, majd szórd meg darált dióval és fahéjjal.

    A mézet akár előzőleg kissé fel is melegítheted, hogy könnyebben folyjon és jobban bevonja a fánkokat.