Loukoumades eperlekvárral, aranybarna fánkok eperlekvárral leöntve, porcukorral meghintve

Loukoumades eperlekvárral

A Loukoumades eperlekvárral egy friss, gyümölcsös csavart ad a klasszikus görög fánknak. Eredetileg mézzel és dióval készítik, de az édes-savanykás eperlekvár kiváló kontrasztot nyújt a ropogós, aranybarna tésztagolyókhoz. Technikai tipp: ha szeretnél igazán szép gömbölyű fánkokat, a tésztát ne keverd túl a kelesztés után, csak óvatosan adagold az olajba. Az eper aromája gyorsan betölti a konyhát, különösen, ha a lekvárt enyhén megmelegíted. Ez a változat tökéletes tavaszi-nyári desszertként, kerti partikra vagy egy családi vasárnapi ebéd édes lezárásaként is megállja a helyét – különösen akkor, ha gyümölcsimádók ülnek az asztalnál.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1260 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
100 g Eperlekvár
1 ek. Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, miközben kevered, hogy sima, ragacsos tésztát kapj.

    A tészta akkor jó, ha laza szerkezetű és kissé nyúlós – ne tegyél hozzá több lisztet, még ha ragad is!

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyd kelni legalább 1 órán át, míg a duplájára nő.

    Ha nincs meleg hely, a kikapcsolt, de előzőleg 30°C-ra melegített sütő is megteszi.

    3

    Melegítsd fel az olajat egy mély lábasban közepes lángon. Egy teáskanállal vagy kis fagyis kanállal szaggass a tésztából gombócokat, és süsd őket aranybarnára 2–3 perc alatt.

    A kanalat mindig mártsd vízbe vagy olajba, hogy a tészta ne ragadjon rá, és szép gömbölyű fánkokat kapj.

    4

    Szedjük ki a fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róluk. Még melegen porcukorral szórd meg.

    A porcukor tapadása akkor lesz a legjobb, ha még kissé melegek a fánkok – de ne legyenek forrók.

    5

    Tálald a loukoumades fánkokat eperlekvárral meglocsolva vagy mellé kínálva mártogatósnak.

    Használhatsz enyhén felmelegített lekvárt is, így könnyebben folyik és jobban bevonja a fánkokat.