Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fokozatosan adagold hozzá a langyos vizet, miközben kevered, hogy lágy tésztát kapj.
Használhatsz robotgépet is, de fakanállal is elérhető a megfelelő állag – a tészta kissé ragacsos lesz, ez normális.
Fedd le a tálat konyharuhával, és meleg helyen keleszd 1 óráig, amíg a tészta a duplájára nő.
A sütő kikapcsolt állapotban is ideális hely lehet a kelesztéshez, ha előtte kicsit felmelegíted (30°C alatt!).
Egy vastag aljú lábasban olvaszd meg a 100 g cukrot közepes lángon, folyamatos keverés nélkül. Amikor aranybarna, vedd le a tűzről, óvatosan add hozzá a tejszínt, a vajat és egy csipet sót. Keverd simára, majd hagyd kihűlni.
A karamellt lassan melegítsd – ha túl gyorsan olvad, megéghet. A forró tejszínt lassan öntsd bele, óvatosan, mert gőz és habzás keletkezhet!
Egy mély serpenyőben hevítsd fel a napraforgóolajat. A megkelt tésztából vizes kanállal szaggass kis adagokat, és óvatosan tedd az olajba. Süsd őket aranybarnára 2–3 perc alatt.
A kanalat olajozd vagy nedvesítsd be minden gombóchoz, így a tészta könnyebben leválik róla.
Szedjük ki a fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Locsold meg őket bőven a kihűlt karamellás szósszal, majd azonnal tálald melegen.
A karamellt tálalás előtt kissé újramelegítheted, hogy könnyebben csorogjon és egyenletesen bevonja a fánkokat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.