Loukoumades karamellás öntettel, aranybarnára sütve, karamellszósszal leöntve, tányéron tálalva

Loukoumades karamellás öntettel

A karamellás loukoumades egy modern, de méltán népszerű újragondolása a klasszikus görög fánknak. Míg hagyományosan mézzel kínálják, a karamell öntet a fiatalabb közönség kedvencévé tette ezt a változatot. Technikai tipp: a házi karamell készítése elsőre ijesztő lehet, de a türelem és a megfelelő hőfok meghozza a tökéletesen selymes végeredményt. Miközben a fánkok sülnek és a karamell illata betölti a konyhát, igazi édességmámor bontakozik ki – a végeredmény nemcsak látványos, hanem páratlanul finom is. Ideális választás hétvégi desszertként vagy ünnepi alkalmakra, amikor valami igazán különlegeset szeretnél tálalni.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
100 g Cukor (karamellhez)
100 ml Tejszín (30%)
20 g Vaj
1 csipet Só (karamellhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fokozatosan adagold hozzá a langyos vizet, miközben kevered, hogy lágy tésztát kapj.

    Használhatsz robotgépet is, de fakanállal is elérhető a megfelelő állag – a tészta kissé ragacsos lesz, ez normális.

    2

    Fedd le a tálat konyharuhával, és meleg helyen keleszd 1 óráig, amíg a tészta a duplájára nő.

    A sütő kikapcsolt állapotban is ideális hely lehet a kelesztéshez, ha előtte kicsit felmelegíted (30°C alatt!).

    3

    Egy vastag aljú lábasban olvaszd meg a 100 g cukrot közepes lángon, folyamatos keverés nélkül. Amikor aranybarna, vedd le a tűzről, óvatosan add hozzá a tejszínt, a vajat és egy csipet sót. Keverd simára, majd hagyd kihűlni.

    A karamellt lassan melegítsd – ha túl gyorsan olvad, megéghet. A forró tejszínt lassan öntsd bele, óvatosan, mert gőz és habzás keletkezhet!

    4

    Egy mély serpenyőben hevítsd fel a napraforgóolajat. A megkelt tésztából vizes kanállal szaggass kis adagokat, és óvatosan tedd az olajba. Süsd őket aranybarnára 2–3 perc alatt.

    A kanalat olajozd vagy nedvesítsd be minden gombóchoz, így a tészta könnyebben leválik róla.

    5

    Szedjük ki a fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Locsold meg őket bőven a kihűlt karamellás szósszal, majd azonnal tálald melegen.

    A karamellt tálalás előtt kissé újramelegítheted, hogy könnyebben csorogjon és egyenletesen bevonja a fánkokat.