Loukoumades mézes joghurttal, ropogós aranybarna fánkok joghurton tálalva és mézzel meglocsolva

Loukoumades mézes joghurttal tálalva

A Loukoumades mézes joghurttal egy mediterrán ízvilágú desszert, amely ötvözi a hagyományos görög fánkot a hűsítő joghurt frissességével. Ez a változat tökéletes nyári desszert: egyszerre édes és lágy, krémes és ropogós. A selymes görög joghurt enyhén savanykás íze csodásan ellensúlyozza a méz és a fánk édességét. Technikai tipp: a joghurtot tálalás előtt 10 percre hűtsd be, hogy még kontrasztosabb élményt nyújtson a meleg fánkokkal szemben. Ez a verzió ideális könnyed vacsorák után, baráti összejöveteleken vagy akár ünnepi asztalon is – egy kis mediterrán csavarral.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
150 g Görög joghurt
3 ek. Méz
1 ek. Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Fokozatosan add hozzá a langyos vizet, és keverd simára, míg ragacsos, lágy tésztát kapsz.

    A tészta keveréséhez használhatsz fakanalat vagy dagasztókart – akkor jó, ha nyúlós, kissé légbuborékos.

    2

    Fedd le a tálat, és keleszd meleg helyen 1 órán át, míg a tészta megkétszereződik.

    A kelesztéshez a sütőt langyosítsd elő (max. 30 °C), majd kapcsold ki, és ott pihentesd a tésztát.

    3

    Hevítsd fel a napraforgóolajat egy mély lábasban. Vizes kanállal vagy olajos kézzel formázz kis tésztagolyókat, és óvatosan helyezd az olajba. Süssd őket 2–3 perc alatt aranybarnára.

    Ne zsúfold túl az edényt, mert lehűl az olaj – inkább süsd több részletben a fánkokat.

    4

    Szedjük ki a fánkokat papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Még melegen porcukorral szórd meg őket.

    A porcukor tapadása akkor a legjobb, ha még langyosak a fánkok – így szép egyenletesen fedi be.

    5

    Tálaláskor kanalazz egy-egy adag görög joghurtot a tányérra, halmozd rá a fánkokat, és locsold meg mézzel.

    A mézet kissé melegítheted, hogy könnyebben csorogjon – így szebben vonja be a fánkokat.