Machboos hallal, halas rizs és fűszeres szósz tálalva

Machboos hallal

A Machboos a közel-keleti konyha egyik legismertebb ételének számít. A rizs és a hal kombinációja, melyet fűszeres alaplében főznek, évezredek óta kedvelt étkezés. Az egyes arab országokban az étel változatai eltérhetnek, de az alapízek mindig gazdagok és fűszeresek. A Machboos egy igazi comfort food, amely tökéletes választás egy családi étkezésre vagy egy baráti összejövetelre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér hal filé
300 g Jázmin rizs
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Tomato
1 tk. Kömény
2 ek. Szezámmagolaj
2 ek. Fűszerkeverék (machboos fűszerkeverék)
500 ml Zöldségleves alaplé
1 ek. Citruslé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat szeleteld filére és sózd meg. Az olajat hevítsd egy nagy serpenyőben közepes lángon.

    Ha a halat kicsit pácolod citromlével és sóval, még ízesebb lesz.

    2

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, majd add hozzá az olajhoz. Pirítsd őket, amíg üvegesek lesznek.

    A fokhagyma ne piruljon meg teljesen, mert keserűvé válhat.

    3

    Add hozzá a felkockázott paradicsomot és a köményt, majd keverd jól össze. Főzd 5 percig, amíg a paradicsom megpuhul.

    A paradicsomot mindig frissen használd, hogy gazdag, friss íze legyen az ételnek.

    4

    Add hozzá a machboos fűszerkeveréket és a zöldségleves alaplét, majd forrald fel a keveréket.

    A fűszerkeverék az étel alapíze, tehát ne sajnáld belőle!

    5

    A rizst alaposan öblítsd át hideg vízben, hogy a kemikáliák és a felesleges keményítő eltávozzon. Tedd a rizst a fűszeres alapba és főzd lassú tűzön 15-20 percig.

    Ne keverd meg túl gyakran a rizst, mert akkor összeeshet és ragadós lesz.

    6

    Amikor a rizs majdnem elkészült, tedd rá a halat és fedő alatt főzd további 5-10 percig, amíg a hal átsül és a rizs felszívja a fűszeres levet.

    Ha a halat nehezen találod elég omlósnak, egy kis friss citromlével felfrissítheted.

    7

    Tálald melegen, friss citromlével meglocsolva és friss petrezselyemmel díszítve.

    A friss petrezselyem színe és íze frissességet ad a tálalásnak.