A makadámdiót száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.
A pirítás kiemeli a dió ízét, de vigyázz, hogy ne égjen meg! A finomra darálás segít, hogy a dió íze jobban eloszoljon a fagylaltban.
A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt makadámdiót. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliarudat is, ebben az esetben a rudat vágd ketté, kapard ki a belsejét és a magokat tedd a tejhez, majd a rudat is főzd bele.
Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
Minél jobban felvered a tojássárgáját a cukorral, annál krémesebb lesz a fagylalt.
A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.
Ez egy nagyon fontos lépés, ne hagyd ki! Ha a tojás összekapódik, a fagylalt darabos lesz.
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor jó, ha a kanál hátán egyenletesen bevonja és az ujjaddal húzott vonal nem folyik össze. Ha forrni hagyod, a krém összeugrik.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb makadámdió-darabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A szűrés segít, hogy a fagylalt sima és krémes legyen. A hűtés fontos, hogy az ízek összeérjenek és a fagylalt jól megfagyjon.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
A fagylaltgép sokkal könnyebbé teszi a dolgod, de a kézi módszerrel is finom fagylaltot készíthetsz. A lényeg a gyakori keverés.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted durvára tört makadámdióval vagy egy kevés mézzel.
Ha a fagylalt túl kemény, hagyd kicsit tovább állni, de ne olvadjon meg teljesen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.