Mosd át alaposan a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.
A rizs átmosása kulcsfontosságú a pergős állag eléréséhez. Ne sajnáld az időt, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.
Egy közepes lábosban forrald fel a vizet egy csipet sóval, majd add hozzá a rizst. Fedő alatt, alacsony lángon főzd 12-15 percig, amíg teljesen megpuhul.
Fontos, hogy a fedőt ne emeld fel főzés közben, mert a gőz távozásával a rizs nem fog egyenletesen megfőni. Ha a víz elfőtt, de a rizs még kemény, adj hozzá egy kevés vizet, és főzd tovább.
Amíg a rizs fő, aprítsd fel a fokhagymát, a gyömbért és az újhagymát. A makadámdiót egy száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára 2-3 perc alatt, majd tedd félre.
A makadámdiót folyamatosan kevergetve pirítsd, mert könnyen megég. A pirítás kiemeli a dió ízét.
Egy serpenyőben melegítsd fel a szezámolajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.
A szezámolajnak magas a füstpontja, ezért jól bírja a hőt. A fokhagymát és gyömbért ne pirítsd túl, mert megkeseredik.
Öntsd a megfőtt rizst a serpenyőbe, majd keverd át, hogy a fűszerek jól eloszoljanak.
Óvatosan keverd a rizst, hogy ne törjön össze.
Adj hozzá szójaszószt, és pirítsd a rizst közepes lángon további 3-5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A szójaszósz mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Kóstold meg a rizst, és ha szükséges, adj hozzá többet.
Szórd bele a pirított makadámdiót és az apróra vágott újhagymát, majd óvatosan keverd össze az egészet.
A makadámdiót és az újhagymát a végén add hozzá, hogy megőrizzék ropogós állagukat és friss ízüket.
Ízlés szerint frissen őrölt feketeborssal szórd meg, majd azonnal tálald.
A frissen őrölt feketebors intenzívebb ízt ad, mint az előre őrölt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.