Mákos-almás torta tálalva

Mákos-almás torta

A mákos-almás torta a magyar konyha egyik hagyományos és kedvelt édessége, amely a mák és az alma különleges párosítását hangsúlyozza. A darált mák gazdag ízvilágát a reszelt alma frissessége és természetes édessége emeli ki, miközben a puha piskóta tökéletes alapot biztosít. Ez a desszert egyaránt lehetőséget kínál ünnepi alkalmakra és egyszerű hétköznapi édességként. Kiváló választás azoknak, akik a hagyományos ízeket modern egyszerűséggel szeretnék élvezni.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Darált mák
150 g Liszt
120 g Cukor
100 g Vaj
3 db Tojás
100 ml Tej
10 g Sütőpor
300 g Reszelt alma
1 db Citromhéj
5 ml Vanília kivonat
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése fontos, hogy a tészta megfelelően megsüljön. A sütőpapír segít, hogy a torta könnyen kijöjjön a formából.

    2

    Reszeld le az almákat, és csavard ki a felesleges levet. Tedd félre.

    A kicsavart almalevet meg lehet inni, vagy felhasználhatod más receptekhez. Az alma fajtájától függően több vagy kevesebb levet kell kicsavarni.

    3

    Egy tálban keverd össze a darált mákot, lisztet, sütőport és a reszelt citromhéjat.

    A mákot érdemes közvetlenül a felhasználás előtt darálni, hogy az íze friss maradjon. A citromhéjat csak a sárga részét reszeld le, mert a fehér része keserű.

    4

    Egy másik tálban verd habosra a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojásokat egyenként.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen lehessen habosítani. A tojásokat egyesével add hozzá, és mindegyik után alaposan keverd el.

    5

    Add hozzá a vanília kivonatot és a tejet, majd fokozatosan forgasd bele a száraz hozzávalókat.

    A száraz hozzávalókat több részletben add hozzá, és óvatosan forgasd bele, hogy a tészta ne essen össze.

    6

    Óvatosan keverd bele a reszelt almát, ügyelve arra, hogy a tészta ne legyen túl híg.

    Az almát óvatosan forgasd a tésztába, hogy ne törjön össze. Ha a tészta túl híg, adj hozzá egy kevés lisztet.

    7

    Öntsd a tésztát az előkészített formába, és simítsd el a tetejét.

    A tésztát egyenletesen oszlasd el a formában, hogy a torta egyenletesen süljön meg.

    8

    Süsd 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy a tészta átsült-e. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd a tortát a formában hűlni 10 percig, majd helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A tortát hagyd a formában hűlni, mielőtt rácsra helyezed, hogy ne törjön össze. A tortát teljesen hagyd kihűlni, mielőtt tálalod.

    10

    Tálalás előtt porcukorral szórd meg, vagy díszítsd friss almaszeletekkel és citromkarikákkal.

    A porcukrot szitán keresztül szórd a tortára, hogy egyenletes legyen. A friss almaszeleteket citromlével kend meg, hogy ne barnuljanak meg.