Frissen sült mákos-diós-marcipános bagel

Mákos-diós-marcipános bagel

A bagel egy világszerte ismert és kedvelt péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez a mákos-diós-marcipános változat egy igazi ínyencség azok számára, akik szeretik a hagyományos ízeket egy kis édes csavarral. A dió és a mák ropogós textúrát ad, míg a marcipán finom édessége tökéletes egyensúlyt teremt. Ideális választás egy különleges reggelihez vagy délutáni kényeztetéshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
280 ml Meleg víz
50 g Mák
50 g Dió
80 g Marcipán
20 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz hőmérséklete fontos, ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a legjobb. A dagasztás során a tészta eleinte ragacsos lesz, de ahogy dagasztod, egyre simább és rugalmasabb lesz.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a meleg sütő (rövid ideig bekapcsolva, majd kikapcsolva) vagy egy radiátor közelében. A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje.

    4

    Aprítsd fel a diót és a marcipánt kisebb darabokra, majd dolgozd bele a megkelt tésztába a mákkal együtt. Ügyelj arra, hogy egyenletesen oszoljanak el.

    A diót és a marcipánt apróra vágd, hogy könnyen eloszoljanak a tésztában. A mákot előzőleg pirítsd meg, hogy még ízletesebb legyen.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A gombócokat egyenletes méretűre formázd, hogy a bagalek egyformán süljenek meg. A lyukat ne csináld túl nagyra, mert sütés közben még össze fog menni.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy melaszt, hogy a bagalek szép színt kapjanak. A főzés segít, hogy a bagalek belül puhák, kívül pedig ropogósak legyenek.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojás helyett használhatsz csak tejet vagy tejszínt is a kenéshez. A tetejére szórhatsz mákot, diót vagy szezámmagot is.

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda, és ha szükséges, vedd ki hamarabb a bagelt.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és extra mákkal vagy dióval megszórva.

    A bagelt tálalhatod sósan is, például krémsajttal, lazaccal vagy avokádóval.