Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
Öntsd hozzá a meleg vizet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz hőmérséklete fontos, ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a legjobb. A dagasztás során a tészta eleinte ragacsos lesz, de ahogy dagasztod, egyre simább és rugalmasabb lesz.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a meleg sütő (rövid ideig bekapcsolva, majd kikapcsolva) vagy egy radiátor közelében. A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje.
Aprítsd fel a diót és a marcipánt kisebb darabokra, majd dolgozd bele a megkelt tésztába a mákkal együtt. Ügyelj arra, hogy egyenletesen oszoljanak el.
A diót és a marcipánt apróra vágd, hogy könnyen eloszoljanak a tésztában. A mákot előzőleg pirítsd meg, hogy még ízletesebb legyen.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A gombócokat egyenletes méretűre formázd, hogy a bagalek egyformán süljenek meg. A lyukat ne csináld túl nagyra, mert sütés közben még össze fog menni.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy melaszt, hogy a bagalek szép színt kapjanak. A főzés segít, hogy a bagalek belül puhák, kívül pedig ropogósak legyenek.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojás helyett használhatsz csak tejet vagy tejszínt is a kenéshez. A tetejére szórhatsz mákot, diót vagy szezámmagot is.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj oda, és ha szükséges, vedd ki hamarabb a bagelt.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és extra mákkal vagy dióval megszórva.
A bagelt tálalhatod sósan is, például krémsajttal, lazaccal vagy avokádóval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.