Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd keverd össze alaposan.
A langyos víz fontos, mert segít aktiválni az élesztőt. A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt.
Gyúrd a tésztát kb. 8-10 percig, míg rugalmas és sima nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet. Fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához és a felülethez. A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő vagy a radiátor közelében.
Oszd a tésztát 8 részre. Minden darabot sodorj hosszú rúddá, majd formázz belőlük klasszikus perecet.
A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.
Egy nagy lábasban forralj 1 liter vizet, majd húzd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).
A szódabikarbóna adja a perec jellegzetes ízét és színét. Fontos, hogy a vizet vedd le a tűzről, mielőtt a szódabikarbónát hozzáadod, mert különben nagyon kifuthat.
A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A 30 másodperc elegendő ahhoz, hogy a perecek megkapják a szükséges kezelést, de ne áztasd őket túl sokáig, mert elázhatnak.
Szórd meg a perecek tetejét bőségesen őrölt mákkal, hogy jól rátapadjon.
A mákot enyhén nyomkodd bele a tésztába, hogy sütés közben ne potyogjon le.
Süsd a pereceket előmelegített 200°C-os sütőben 15-18 percig, míg aranybarnák lesznek. Melegen a legfinomabbak.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a perecekre, és ha aranybarnák, vedd ki őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.