Manakish póréhagymával és szezámmaggal tálalva

Manakish póréhagymával

A manakish a közel-keleti konyha egyik klasszikusa, amelyet különféle töltelékekkel, például póréhagymával és fűszerekkel készítenek. A tészta alapja hasonlít a pizzatésztához, és bár sokféle változata létezik, a póréhagymás manakish különösen népszerű. Az eredeti manakish a reggelik egyik kedvelt étke volt, és sokan fogyasztották egy csésze teával vagy joghurttal. A póréhagyma és a szezámmag friss íze valóban különlegessé teszi ezt az ételt. Próbáld ki, ha valami egyszerű, de ízletes ételt szeretnél!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
1 ek. Élesztő
1 tk. Cukor
300 ml Meleg víz
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
2 db Póréhagyma
2 ek. Szezámmag
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
0.5 tk.
1 ek. Olívaolaj (a tetejére)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdjük a tészta elkészítésével: egy tálban keverd össze az élesztőt, cukrot és a meleg vizet. Hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Langyosnak kell lennie!

    2

    Ezután add hozzá a lisztet és a sót. Kezd el gyúrni a tésztát, majd amikor már nem ragad, öntsd hozzá az olívaolajat. Folytasd a dagasztást, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tészta elkészítésekor érdemes lisztezett felületen dolgozni, hogy ne ragadjon.

    3

    Csomagold be a tésztát fóliába, és hagyd pihenni 1-1,5 órát, amíg megkel és duplájára nő.

    A tészta pihentetése után könnyebben nyújtható és szebb formát adhatunk neki.

    4

    Közben készítsd el a tölteléket: vágd fel a póréhagymát vékony karikákra, és pirítsd meg egy serpenyőben 1 ek olívaolajon. Add hozzá a felaprított fokhagymát és az oregánót, és pirítsd őket együtt 5 percig.

    A póréhagyma akkor lesz a legfinomabb, ha nem égeted meg, ezért figyeld a sütést!

    5

    Miután a tészta megkelt, oszd el egyenlően 4-6 darabra. Nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd helyezd rá a póréhagymás keveréket.

    Ne rakj túl sok tölteléket, mert akkor a tészta könnyen elrepedhet sütés közben.

    6

    Szórd meg a manakish tetejét szezámmaggal, majd egy ecsettel kend meg a tésztát egy kevés olívaolajjal.

    A szezámmag és az olívaolaj együttesen csodálatos ízt és aranybarna színt ad a manakishnak.

    7

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a tészta szépen megemelkedik és aranybarna színt kap.

    A sütési idő sütőnként változhat, ezért érdemes a 15. perc után megnézni a manakist.