Mandazi aranybarnára sütve tálalva

Mandazi

A Mandazi Kelet-Afrika egyik legkedveltebb édessége, amelyet gyakran reggeliként vagy könnyű snackként fogyasztanak. Tanzániában, Kenyában és Ugandában is népszerű, ahol kávéval vagy teával tálalják. A fűszerek, mint a fahéj és a kardamom, különleges aromát adnak ennek az egyszerű sült tésztának, amely ízében és állagában a nyugati fánkra emlékeztet. Egyes változatok kókusztejet használnak a gazdagabb ízért, míg mások mézzel vagy cukormázzal tálalják. A Mandazi tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, egzotikus desszertet szeretnél kipróbálni.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
50 g Cukor
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
0.5 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Őrölt kardamom
150 ml Kókusztej
30 g Vaj
1 db Tojás
500 ml Olaj (sütéshez)
20 g Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót, a fahéjat és a kardamomot.

    A fűszereket alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen oszoljanak el a tésztában.

    2

    Add hozzá a vajat, és morzsold el a lisztes keverékben, amíg egyenletes állagot nem kapsz.

    A vaj legyen hideg, így könnyebben elmorzsolható a liszttel. Ha nincs időd, használhatsz késes aprítót is.

    3

    Öntsd hozzá a kókusztejet és a tojást, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lehet a végeredmény. Csak addig gyúrd, amíg össze nem áll.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig szobahőmérsékleten.

    A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd vágd háromszögekre vagy négyzetekre.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert könnyen kiszáradhat sütés közben. A háromszög forma klasszikus, de bármilyen formát választhatsz.

    6

    Egy mély serpenyőben vagy edényben hevítsd fel az olajat közepesen forróra.

    Az olaj hőmérsékletét ellenőrizheted egy kis darab tésztával: ha azonnal feljön és buborékok képződnek körülötte, akkor megfelelő a hőmérséklet. Ha túl forró az olaj, a mandazi kívül gyorsan megég, belül pedig nyers marad.

    7

    Süsd a mandazi darabokat az olajban 2-3 percig, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert az olaj hőmérséklete leesik, és a mandazi nem lesz ropogós. Fordítsd meg őket sütés közben, hogy egyenletesen süljenek.

    8

    Papírtörlőre szedd ki őket, hogy a felesleges olajat leitassa.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a mandazi kevésbé lesz zsíros.

    9

    Tálald porcukorral megszórva, vagy mártogasd édes szószokba.

    A mandazi önmagában is finom, de porcukorral, mézzel, lekvárral vagy csokoládészósszal még ízletesebb.