Mandelkubb sütemények tejföllel tálalva, tetejükön durvára vágott mandulával megszórva

Mandelkubb tejföllel

A Mandelkubb egy hagyományos svéd mandulás sütemény, amelyet gyakran fogyasztanak kávé vagy tea mellé. Ez az édesség különösen népszerű Svédország vidéki régióiban, ahol a mandula íze és az egyszerű, de karakteres állag miatt családi receptek generációkon keresztül öröklődnek. A tejfölös változat egy magyarosított tálalási forma, amely krémes kontrasztot ad a ropogós süti mellé. Technikai tipp: fontos, hogy a tésztát ne keverd túl, így nem lesz kemény a végeredmény. A süti könnyed, mégis laktató, tökéletes uzsonnára vagy vendégváró desszertként. Ha szeretnél különlegesebb ízt, keverhetsz hozzá narancshéjat vagy egy kis fahéjat is – ez különösen az ünnepek környékén népszerű.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
100 g Cukor
100 g Őrölt mandula
100 g Vaj
1 db Tojás
1 tk. Keserűmandula aroma
1 tk. Sütőpor
100 g Tejföl (tálaláshoz)
2 ek. Durvára vágott mandula (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és az őrölt mandulát. Adj hozzá egy csipet sót, ha szeretnéd kiemelni az ízeket.

    A száraz összetevőket mindig először keverd össze, így egyenletesebb lesz a tészta állaga.

    2

    Add hozzá a puha vajat, a tojást és a keserűmandula aromát, majd gyúrd össze a tésztát kézzel vagy robotgép dagasztókarjával, amíg egynemű, formázható állagot nem kapsz.

    Ha a tészta túl ragacsos, tegyél hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés tejföl segíthet.

    3

    Formázz a tésztából kb. diónyi méretű golyókat, majd lapítsd kissé le őket. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A golyókat nedves kézzel formázd, így nem ragad a tészta a kezedhez.

    4

    Szórd meg a tetejüket durvára vágott mandulával, majd előmelegített, 180 °C-os sütőben süsd 12-15 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

    Ne süsd túl – akkor jó, ha épp csak elkezd barnulni a széle.

    5

    Hagyd őket teljesen kihűlni, majd tálald tejföllel, amely kellemesen lágyítja az édességet és kiemeli a mandula aromáját.

    A tejfölt hidegen, kis tálkában kínáld mellé, vagy finoman kanalazd a tetejükre tálaláskor.