Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos tej az ideális.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vaj ne legyen túl forró, mert az megfőzheti a tojásokat. Hagyd hűlni egy kicsit.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A tésztát kelés közben huzattól védd, mert akkor nem fog megkelni.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor a fánkok kiszáradnak sütés közben.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés fontos, hogy a fánkok könnyedek és levegősek legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd. Ha az olaj túl hideg, a fánkok megszívják magukat olajjal.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A fánkokat óvatosan forgasd meg, hogy ne sérüljenek meg.
Hagyd a fánkokat teljesen kihűlni, majd egy habzsákba töltsd a mandulakrémet, és óvatosan töltsd meg a fánkok belsejét.
Ha nincs habzsákod, egy zacskó sarkát levágva is tudod tölteni a fánkokat.
Olvaszd meg a fehér csokoládét vízgőz felett, majd mártsd bele a fánkok tetejét. Szórd meg aprított mandulával a tetejüket.
Vigyázz, hogy a vízgőz felett olvasztáskor ne kerüljön víz a csokoládéba, mert az összecsomósodik.
Hagyd megszilárdulni a bevonatot, majd tálald frissen, porcukorral meghintve.
A csokoládé gyorsabban megszilárdul, ha a fánkokat hűtőbe teszed.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.